nieuws

‘Met passief renoveren doe je het in één keer goed’

woningbouw

Passief renoveren van oudere woningen kan een nieuwe markt bieden voor bouwbedrijven, vindt de Stichting PassiefBouwen.nl. De Tilburgse corporatie TBV Wonen laat vandaag acht woningen uit de jaren zeventig zien die als proef passief zijn gerenoveerd.

“Passief renoveren wordt een trend”, constateert Chiel Boonstra van Trecodome, een adviesbureau voor passieve renovaties uit Roosendaal. “De aanpak geeft woningen en gebouwen een tweede leven.” Wat het energieverbruik betreft wordt het in zijn visie een goedkoop leven. “De bewoners en gebruikers nemen er maar zo weinig van op dat ze de verwachte tariefstijgingen lachend kunnen afwachten.” Als voorbeeld neemt Boonstra de bewoners van de Rotterdamse Sleephellingstraat, ’s lands eerste passieve renovatieproject. Die zijn maandelijks gemiddeld tien euro kwijt aan ruimteverwarming en nog eens zo’n bedrag aan warm tapwater. “Met die lasten zullen de bewoners niet wakker liggen wanneer de energieprijs verdubbelt.”

Met dat laatste in gedachten laten steeds meer huurders de corporaties weten dat ze niet meer zo tevreden zijn over de energieprestaties van hun woning, zegt Hendrik Nolles van de Stichting PassiefBouwen.nl. “Veel corporaties zijn dat ook niet meer; dat is mede de reden dat passief renoveren aan belangstelling wint.”

Alternatief

De aanpak is een alternatief voor wat Boonstra de ‘twee labelstappen-verbetering’ noemt. “Een verbetering van D naar B lijkt heel wat, maar uiteindelijk valt het tegen. Een woning kan dan niet nog een keer onder handen worden genomen. Wat betekent dat je de helft van de maatregelen weer ongedaan moet maken om verder te kunnen.”

In Nolles’ woorden: “Met passief renoveren doe je het in één keer goed.” Tot die conclusie zijn volgens hem en Boonstra veel corporaties en andere verhuurders inmiddels ook gekomen, net als financiers. De aanpak van gemiddeld veertig jaar oude woningen lijkt kostbaar. Maar, zeggen beiden: “Vergeleken met sloop en vervangende nieuwbouw en verrekend over een exploitatieperiode van dertig jaar vallen de (milieu)kosten lager uit.”

Niet onbelangrijk: de passief gerenoveerde woningen presteren energetisch beter dan nieuwbouwwoningen. Dat blijft zo want het is de bedoeling dat elk project

weer beter is dan het voorgaande.

TBV Wonen zegt dat te kunnen beamen. De Tilburgse corporatie liet acht woningen aan de Dolomietenlaan passief renoveren naar het voorbeeld van een vergelijkbaar project in Roosendaal. Corporatie Aramis AlleeWonen liet een kleine twee jaar geleden in de wijk De Kroeven ruim 250 woningen uit het eind van de jaren zestig passief renoveren. Daarvan kregen 134 woningen een nieuw buitenblad in de vorm van een houtskelet; 112 woningen kregen een buitenblad met buitenisolatie. In dezelfde wijk zijn 90 woningen gesloopt die worden vervangen door ruim honderd passieve nieuwbouwwoningen. “Wij hebben ook gekozen voor een houtskelet buitenblad”, zegt technisch beleidsmedewerker Peter den Biggelaar van TBV. En net als de Roosendaalse woningen kwam op de acht aan de Dolomietenlaan ook een nieuw dak. “Anders dan in Roosendaal is het bestaande dakbeschot niet verwijderd”, legt Den Biggelaar uit, “maar is het nieuwe prefabdak op het beschot geplaatst.” De bewoners hoefden daardoor niet hun zolder leeg te ruimen voor het werk. Om de overlast nog verder in te perken werden de ventilatiekanalen op de buitenkant van het binnenblad bevestigd. Den Biggelaar: “De kanalen lopen dus om de woning heen terwijl ze in Roosendaal in de woning werden gemonteerd.”

Al met al noemt TBV de proef geslaagd. Tot aan juli volgend jaar verzamelt de corporatie meetgegevens over onder meer het energieverbruik, van de woningen.

Luchtdicht

Voldoen de cijfers aan de verwachtingen dan is de kans groot dat TBV volgend jaar de resterende 52 woningen laat renoveren van het blok aan de Dolomietenlaan. De corporatie verwacht dat andere verhuurders in Tilburg hun bestand op dezelfde manier aanpakken, zodat alle Tilburgse huurwoningen volgens plan in 2045 CO2-neutraal zijn.

Als volgend jaar wordt besloten de andere woningen aan de Dolomietenlaan aan te pakken zal het resultaat weer beter zijn dan dat van de proefrenovatie, denkt Den Biggelaar. “Meer aandacht vergt onder meer de luchtdichte afwerking van het blijvende binnenblad. Ook de detaillering van de plek waar het dak de gevel raakt kan nog wat beter worden afgewerkt.”

VSK Award

De acht woningen aan de Tilburgse Dolomietenlaan dingen mee naar de projectprijs van de VSK Award; een onderscheiding van de vakbeurs voor werktuigbouwkundige installaties VSK. Opdrachtgever TBV Wonen werkte in het project samen met Remmers Bouwgroep uit Tilburg, Kuin & Kuin Architecten uit Den Bosch en Kempair Klimaatbeheersing uit Eindhoven. Trecodome uit Roosendaal adviseerde over de aanpak, net als fabrikant Brink Climate Systems. Het project is ook genomineerd voor de PassiefBouwen Award van de gelijknamige stichting uit Berkel en Rodenrijs.

Reageer op dit artikel