nieuws

Sloop duurzamer dan nieuwbouw voor DHV

woningbouw

Sloop duurzamer dan nieuwbouw voor DHV
NIEUWKOOP - In Nieuwkoop sloopt een eenzame medewerker van Spelt uit Nieuwveen een oud blok woningen dat plaats gaat maken voor de laatste fase van nieuwbouwproject Klipperaak. Terwijl links al een deel van de door bouwbedrijf Vink+Veenman gebouwde woningen bewoond zijn, wordt rechts een nieuw blok binnenkort opgeleverd. In opdracht van Woning Stichting Nieuwkoop moeten uiteindelijk vijf vijf bouwblokken verrijzen die ruimte gaan bieden aan 58 levensloopbestendige appartementen voor senioren. Terwijl vroeger de woningen grotendeels met de hand gesloopt werden, trekt de machinist tegenwoordig met uiterste precisie de woningen open en scheidt hij direct het sloopafval op ondermeer metalen, steen en houten zoldertrap. COPYRIGHT TON BORSBOOM

Sloop kan duurzamer zijn dan transformatie naar een nieuwe bestemming.

Die conclusie trekt ingenieursbureau DHV in een analyse naar de mogelijkheden van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht. Tegenover sloop scoort nieuwbouw beter op het vlak van het materiaalgebruik. Dat voordeel wordt echter volledig tenietgedaan door de te behalen energievoordelen bij nieuwbouw. Met hulp van de nieuwste bouwkennis kan veel beter worden geïsoleerd. Ook de akoestische en thermische resultaten slaan in het voordeel van nieuwbouw uit. Als extra voordeel noemt DHV de kans om door een uitgekiend ontwerp meer appartementen te realiseren.

Reageer op dit artikel