nieuws

Wonen Limburg bouwt volgens strenge Duitse isolatie-eisen

woningbouw Premium

Wonen Limburg gaat voortaan bouwen volgens een volledig nieuw concept. Voor de woningcorporatie geldt sinds dit jaar de standaard dat isoleren belangrijker is dan installaties aanbrengen.

Met het concept MIMI (meer isoleren, minder installeren) wil Wonen Limburg de markt overtuigen. Wonen Limburg is de eerste corporatie in Europa die deze doelstelling in haar beleid heeft verankerd.

De corporatie heeft in Limburg 24.000 woningen. Jaarlijks bouwt Wonen Limburg ongeveer 350 nieuwe woningen. Die zullen voortaan aan strenge eisen op het gebied van isolatie voldoen. Uitgangspunt is tweemaal de Nederlandse norm op het gebied van woningisolatie.

De corporatie heeft in Eygelshoven, gemeente Kerkrade, zes patiowoningen gebouwd in een pilotproject. Doel van dat project is aan te tonen dat met isolatie meer energie is te besparen dan door het accent te leggen op het aanbrengen van allerlei installaties zoals zonnecollectoren. De pilot bestaat uit drie soorten woningen. Drie patiowoningen met een zonnecollector volgens het Bouwbesluit; één woning die is gebouwd volgens het door Wonen Limburg ontwikkelde MIMI-concept en één Nederlandse passiefwoning.

Duitse norm

Wonen Limburg gaat de Duitse norm voor de passiefwoning volgen. “Er is een groot verschil tussen het traditionele bouwen in Nederland en de standaard bouwvergunningen enerzijds en de Duitse passiefwoning”, aldus projectleider Stephan Gross van Wonen Limburg. “Nederland is niet ingericht om woningen te bouwen die op maximale isolatie zijn gericht. Wij hebben berekend dat de MIMI-woning 35 procent energiezuiniger is met meer isolatie dan de traditionele Nederlandse bouw met energiebesparende maatregelen zoals een woning met zonnecollector.”

Reageer op dit artikel