nieuws

Oplopende verliezen tijdbom onder volkshuisvesting

woningbouw

De sterk oplopende verliezen bij de bouw van sociale huurwoningen zijn een tijdbom onder de volkshuisvesting.

Dat stellen vooraanstaande woningmarktdeskundigen. “De verliezen per sociale huurwoning zijn excessief”, zegt Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. “Gemiddeld 75.000 euro, met uitschieters van een ton en hoger. Dat betekent dat de helft van de woning niet wordt betaald door de huurder. Dat houd je als sector niet vol.”

Het verdienmodel van corporaties komt volgens Conijn door de hoge onrendabele toppen steeds meer onder druk te staan. “Een problematische ontwikkeling. Je moet je afvragen of je zo door moet gaan.” Conijn reageert hiermee op het onlangs gepubliceerde onderzoek van Rigo naar onrendabele investeringen van woningcorporaties in sociale huurwoningen. De laatste vier jaar zijn de onrendabele toppen (stichtingskosten minus de verwachte opbrengsten) per sociale huurwoning met 30.000 euro gestegen naar 75.000 euro, blijkt uit het onderzoek. Over drie jaar liggen de verliezen op 84.000 euro per nieuwbouwwoning. Volgens de onderzoekers komt de bouw van sociale huurwoningen in gevaar.

Reageer op dit artikel