nieuws

Huf Haus: zuinig, foutloos, niet voor de doorsnee starter

woningbouw Premium

Huf Haus: zuinig, foutloos, niet voor de doorsnee starter

‘Energiezuinig en exclusief’. Met die woorden brengt Huf Haus uit het Duitse Hartenfels zijn nieuwe gebouwconcept Green (R)evolution wereldwijd onder de aandacht. In Nederland noteert de huizenfabrikant er al een stijgende interesse voor.

Met Green (R)evolution zijn ook gebruiksgebouwen te maken als scholen en kantoren, al ligt de nadruk tot nog toe op huizen. De prefab gebouwen die de producent volgens zijn nieuwe concept maakt, verbruiken aan energie jaarlijks niet meer dan 34 watt per vierkante meter. De Duitse fabrikant wil dat vermogen terugbrengen tot 0 watt.

De driedubbele beglazing heeft een U-waarde van 0,5. De U-waarde voor de gevels en het dak bedragen respectievelijk 0,17 en 0,14. Alle bouwdelen inclusief de constructie zijn geïsoleerd. “Het resultaat is een kiervrij huis”, zegt verkoopleider Michael Baumann van Huf Haus. “Een gecertificeerde blowertest geeft daar een officiële bevestiging van”.

Met deze kenmerken mag het resultaat volgens Baumann ‘energie-efficiënt’ heten. Het Effizienzhaus, zoals het huis in Duitsland heet, kan in eerste aanleg zelf alle energie genereren. “Het gedrag van de bewoner bepaalt of dat voldoende is”, zegt Nederlands vertegenwoordiger Onno Brasser. “Een magnetron neemt al snel 1500 watt op terwijl een gamespelcomputer die ‘gamers’ zelf bouwen niet zelden ruim 1600 watt verbruikt.”

“Afgezet tegen zulke vermogens verbruikt de verlichting maar een bescheiden hoeveelheid elektriciteit”, meent verlichtingsdeskundige Rüdiger Hau uit Koblenz. Hau helpt Huf Haus met de verlichtingstechniek in de Green (r)evolution-huizen. De fabrikant monteert er led-armaturen in. “Vergeleken met de halogeenarmaturen die voorheen werden gebruikt, kan de nieuwe verlichting toe met ruim 80 procent minder elektriciteit”, rekent Hau voor. “Je koopt geen huis maar een merk”, vat Baumann zijn argumenten samen om voor een energie-efficiënt huis van de Duitse fabrikant te kiezen. De prijzen voor zo’n ‘merkhuis’ beginnen bij 400.000 euro. Deze goedkoopste variant biedt een inhoud van 600 kubieke meter. “De koper zorgt zelf voor de grond”, zegt Brasser. “Voor die grond kopen gegadigden vaak een bestaand huis om te slopen. Dat is in Nederland ook vaak de enige manier om aan een geschikte bouwkavel te komen.”

Warmtepomp

In de prijs zijn de kosten voor de keuken en de eventuele uitgaven voor warmtepompbronnen en de funderingen of een kelder niet meegenomen, zeggen Brasser en Baumann met nadruk. “Afhankelijk van wat de koper wil, verhogen de extra kosten voor de warmtepomp de rekening met 7000 tot 11.000 euro.” Met nog meer nadruk betogen Baumann en Brasser dat een Huf Haus geen standaardproduct uit een catalogus is. “De modules waarmee we een huis samenstellen zijn technisch wel standaard, maar het is uiteindelijk de koper die in overleg met ons bepaalt hoe die modules worden toegepast.”

De modules meten standaard een lengte van 2,30, 2,50 en 3 meter. Voor ‘tussenstukken’ gebruikt de fabrikant modules van 1,15 en 1,25 meter lang. De hoogte hangt samen met de plafondhoogte in het land waar de koper woont. De kleinste variant van een Huf-huis bestaat uit drie vakken. De ruimte tussen twee staande balken is een vak.

De fabrikant garandeert dat van het ontwerp geen tweede wordt gemaakt. “Ontwikkelaars die een reeks identieke huizen willen bestellen, vangen om die reden bot”, zegt Brasser met een spoor van spijt in zijn stem.

Bezitters die later hun huis willen uitbreiden of veranderen, kunnen daarvoor ook terecht bij Huf. Wie wil mag daarvoor ook een eigen aannemer inschakelen. “Dat kan zonder problemen”, zegt Baumann, “maar we raden het niet aan omdat derden niet de finesses kennen van onze producten.”

Huf Haus levert zijn huizen als een bouwpakket. Die worden in de fabriek in ruim vier weken voorbereid tot pasklare delen en op locatie in elkaar gezet. Dat proces verloopt ‘just in time’.

Baumann zegt op die manier de vaart te kunnen houden in het samenbouwen. “Een benedenverdieping staat doorgaans in twee uur overeind. Tussen bouwbegin en oplevering zitten over het algemeen drie maanden.” “En bij de oplevering garanderen we dat we op de afgesproken datum klaar zijn en dat we nul fouten hebben gemaakt”, voegt Brasser er aan toe.

Tussen bestellen en opleveren verlopen ruim negen maanden. In die periode voert Huf Haus alle maatregelen uit die voor de bouw moeten worden getroffen. Brasser: “Dat zijn onder meer het aanvragen van de bouwvergunning, het doen van bodemonderzoek om te zien of er moet worden geheid en in voorkomende gevallen ook het regelen van de financiering.” Als plaatselijke vertegenwoordiger van Huf gaat Brasser ook met de welstandcommissie in de slag. Voor aanvullend werk als heien en grondboringen schakelt de fabrikant eigen onderaannemers in.

Huf Haus bouwt woningen volgens de traditionele vakwerktechniek. Alle constructieve delen zijn gemaakt uit Scandinavisch naaldhout. “Het hout wordt per project besteld”, licht Baumann toe. “De bouwdelen worden in meubelkwaliteit afgewerkt. Binnen- en buitendelen zijn gegrondeerd en afgelakt. De kwaliteit van de verf voldoet aan de eisen die voor houten speelgoed gelden.”

De Duitse fabrikant stelt uit de afgewerkte delen de wanden en het dak samen. De binnenwanden worden 160 millimeter dik. Voor de geveldelen komt daar 120 millimeter isolatie bij. Op de houten buitendelen komt daarvoor een plaat styropor die weer wordt afgedekt met twee gipskartonplaten van verschillende dikte. Als laatste wordt de gevel afgeplakt met een glasvezelwapening voor drie stuclagen. “Door de grote overstekken van onze huizen blijft de stuc tot in lengte van jaren schoon”, merkt Baumann op. “Regen valt er nauwelijks op.”

In de bouwdelen worden ook de installaties en voorzieningen als zonwering gemonteerd. Het kant-en-klare product wordt in containers gepakt en om het even waar op de wereld naar de locatie gebracht.Voor een huis van 1900 kubieke meter inhoud zijn veertien containers nodig.

Waterleidingen en binnenrioleringen zitten in geïsoleerde voorzetwanden. De schroeven waarmee deze wanden worden bevestigd zijn eveneens geïsoleerd. De fabrikant dempt op die manier onder meer het dreunen van kranen die abrupt worden dichtgedraaid en het lawaai van doorspoelende toiletten. De huizen zijn van binnen zodanig uitgelegd dat andere ‘akoestische overlast’ wat Brasser betreft nauwelijks voorkomt.

Interesse in Nederland

Huf Haus begint in april in Gouderak met de bouw van het eerste Green (R)evolution-huis in Nederland. Onder dit huis komt een afzinkbare kelder. Later dit jaar worden in Putten en Hoek van Holland eveneens de nieuwste Huf-huizen gebouwd. Eerder werden in Vaals, Assen, Groenekan en Laag-Zuthem huizen gebouwd volgens het vorige concept van Huf Haus.

Reageer op dit artikel