bouwbericht

Wisselspoor: stoer stukkie stad in Utrecht

woningbouw 936

Wisselspoor: stoer stukkie stad in Utrecht

Een stoer stukkie stad, dat is Utrechts nieuwste wijk Wisselspoor in een notendop. Wisselspoor verrijst aan de 2e Daalsedijk, op het terrein van de voormalige Koninklijke Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoormaterieel. Met 5000 werknemers was deze fabriek – in de volksmond Werkspoor genoemd – ooit de grootste werkgever van de stad.

Wonen

Herontwikkelen deel voormalig NS werkterrein 2e Daalsedijk tot multifunctioneel gebied met 150 woningen / winkels / kleinschalige horeca / creatieve bedrijfsruimten / groenvoorzieningen aan de 2e Daalsedijk. Project 'Wisselspoor'. NS Stations heeft de ontwikkeling van het NS Werkterrein 2e Daalsedijk in 4 deelgebieden opgesplitst. Dit project omvat deelgebied 1.

UTRECHT | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

Het ontwikkelteam bestaat uit Synchroon, NS, Studioninedots, Delva Landscape Architecture en De Wijde Blik. Het gaat om een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling en transformatie van circa 9 hectare voormalig bedrijventerrein van NS. In totaal worden er ruim duizend woningen gerealiseerd maar er is ook plek voor horeca en (creatieve) bedrijvigheid. Het is de bedoeling dat de industriële hallen blijven staan waar ze staan. Stukken spoor, bielzen, wissels en stootblokken zijn straks terug te zien in de straten van Wisselspoor.

De ontwikkeling van de nieuwe woonwijk start aan de noord-westkant van het gebied: deelgebied 1. Dit gebied bestaat onder meer uit woningen, een groene spoorzone, twee oude werkloodsen en parken. Met de verkoop van de woningen (113) is begin deze maand al gestart. De groenstrook wordt straks een volwaardig park en komt langs de 2e Daalsedijk.

Eerder deze maand is bekend geworden dat Continental Car Parks een parkeergarage realiseert in het herontwikkelingsgebied. De garage biedt straks plek aan 174 auto’s, verdeeld over vijf parkeerlagen. Door het parkeren te clusteren in een garage kan de rest van het gebied worden ontwikkeld als een autoluwe wijk.

Samen met Studioninedots en constructeur JVZ Ingenieurs is het ontwerp voor de parkeergarage ontwikkeld. De parkeergarage – volgens Continental Car Parks passend bij het groene en industriële karakter van de wijk – wordt gerealiseerd in het hart van de historische bovenbouwwerkplaats. Op het dak komen zonnepanelen. Naar verwachting start de bouw hiervan in 2020.

De gemeente Utrecht gaat bovendien een fietstunnel bouwen tussen de 2e Daalsedijk en de Locomotiefstraat. Deze tunnel komt onder het spoor tussen Utrecht en Amsterdam te liggen. De aanbesteding loopt tussen 1 september en 31 december van dit jaar. Het idee is om in de zomer van 2020 te starten met de bouw van de tunnel, zodat deze eind 2021 in gebruik kan worden genomen.

De tunnel vormt een belangrijk onderdeel van de fietsroute tussen de wijken Cartesiusdriehoek en Wisselspoor, waar komende jaren in totaal duizenden woningen worden gebouwd. Ook de bereikbaarheid van het Werkspoorkwartier, de Amsterdamsestraatweg en het centrum van Utrecht wordt door deze fietstunnel beter.


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Synchroon
Ramingsgroep: 20 miljoen euro
Nummer: 188399


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel