bouwbericht

Sluisbuurtje Koog aan de Zaan brengt historie tot leven

woningbouw 411

Sluisbuurtje Koog aan de Zaan brengt historie tot leven

Een bijzondere plek waar een groot deel van de historie van de Zaanstreek op een fraaie manier bij elkaar komt: dat is Koogersluis in Koog aan de Zaan. Somass, een ontwikkelende bouwer uit Zaandijk, is verantwoordelijk voor de metamorfose van dit sluisbuurtje. Het complex bestaat onder meer uit herberg/hotel De Waakzaamheid uit de zeventiende eeuw, een 150 jaar oude feestzaal, een in onbruik geraakte sluis en Vleethuis Asia, een pakhuis waar walvisvaarders buiten het vangseizoen hun vistuig onderbrachten.

Wonen

Bouwen 5 woningen waarvan 3 in een pakhuis aan de Lagedijk in het plan 'Kooger Hem'. De woningen worden gebouwd onder CPO in samenwerking met Somass. De woningen worden gebouwd in traditionele stijl. Verkoop is 29 juni 2019 gestart.

KOOG AAN DE ZAAN | Gegund | € 1.000.000 - € 2.000.000

De voormalige herberg is intussen getransformeerd tot restaurant en de oude feestzaal tot een appartementencomplex. In pakhuis Asia worden nu kleine bedrijfjes gehuisvest.

Sluitstuk van de metamorfose is de bouw van vijf grondgebonden woningen aan de andere kant van de sluis. Aan de voormalige sluisgang verrijst een Zaans pakhuis (zwart) waarin drie woningen worden gerealiseerd. Aan de wegzijde komt een Zaans herenhuis (groen) met daarin twee woningen. Dit project heeft de naam ‘Kooger Hem’ meegekregen. De verkoop van deze vijf woningen is eind juni 2019 van start gegaan. Buro Han van Leeuwen uit Koog aan de Zaan is verantwoordelijk voor het ontwerp. In het voorjaar van 2020 kan de bouw gaan starten, verwacht directeur Gé Sombroek van Somass. De woningen worden gebouwd in collectief particulier opdrachtgeverschap.

“Ook wordt de voormalige sluis – inclusief sluisdeuren – in originele staat teruggebracht”, zegt Sombroek. Zo bestaat de bestrating bij de sluismuur uit blauw-grijze klinkers, de zogenaamde Scorio Brick. Deze steen doet denken aan het water dat er vroeger doorheen stroomde. Intussen is er ook een aanlegsteiger in de Zaan gerealiseerd, zodat dagjesmensen de mogelijkheid krijgen aan te meren om het sluisbuurtje te bekijken.

Somass werd acht jaar geleden eigenaar van de oorspronkelijke sluisbuurt. Sombroek: “De oude herberg, een rijksmonument, lag er verwaarloosd bij. De bouwkundige staat van Asia was nog slechter. We hebben het complex gekocht, inclusief de 150 jaar oude feestzaal die ook op het terrein stond. Stap voor stap zijn we begonnen met opknappen”.

Pakhuis Asia is als eerste aangepakt. In het voormalige vleethuis – gebouwd in het derde kwart van de zeventiende eeuw – zit nu een aantal jonge, dynamische bedrijfjes. De voormalige herberg aan de straatzijde is, na een ambachtelijk uitgevoerde restauratie, weer in gebruik als restaurant.

Het bedrijf uit Zaandijk is sinds 1978 actief in de Zaanse houtbouw. Somass heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in restauratie en historiserend bouwen van Zaanse huizen, pakhuizen en molens in oorspronkelijke stijl en op de ambachtelijke manier. In de hele Zaanstreek, maar ook daarbuiten, zijn hier voorbeelden van te vinden.


Plaats: Koog aan de Zaan
Opdrachtgever: Bouwbedrijf Somass
Ramingsgroep: 1 miljoen
Nummer: 527706


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel