bouwbericht

BUUR, nieuwe hotspot in Leidsche Rijn Centrum

woningbouw 620

BUUR, nieuwe hotspot in Leidsche Rijn Centrum

Een plek waar betaalbaar wonen en een nieuwe, creatieve hotspot bij elkaar komen: dat is BUUR. Het nieuwe stadshart van Leidsche Rijn in Utrecht. ERA Contour gaat hier in totaal 454 appartementen bouwen in opdracht van Wonam, Portaal en Mitros. De partijen hebben onlangs een bouwteamovereenkomst ondertekend.

Wonen

Bouwen 454 huurappartementen (waarvan 2/3 sociale huur) aan de Grauwaartsingel / Centrumboulevard in Klein Leidsche Rijn. Project 'BUUR'. De appartementen komen in 3 blokken met ook een parkeergarage / fietsenstalling / commerciële ruimte. Dam & Partners Architecten / NWA / JCAU ontwerpen ieder een deel van de complexen.

UTRECHT | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

In BUUR – dat ligt tussen de Centrumboulevard, de Grauwaartsingel en de Vaduzdijk- komen 2- en 3-kamerappartementen, verdeeld over drie woonblokken met gezamenlijke binnentuinen. Twee derde van de appartementen is bestemd voor sociale huur en het overige deel is bestemd voor het middensegment. Onder de woonblokken komt een parkeerkelder. NWA Architecten, Dam & Partners en JCAU zijn samen verantwoordelijk voor het ontwerp van de gebouwen. ERA Contour – onderdeel van TBI – verwacht in de zomer van 2020 te kunnen starten met de bouw.

Op de begane grond worden winkelruimtes gerealiseerd voor kleinschalige en maatschappelijke initiatieven, onder de naam Artisan. Wonam richt zich met name op het commerciële gedeelte van het plan. Gerard Kohsiek, directeur van Wonam. “Wij denken aan ongepolijste Utrechtse concepten voor op de begane grond. Een plek waar lokale, kleinschalige, commerciële en maatschappelijke initiatieven zich kunnen vestigen. Zo ontstaat een creatieve ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van Leidsche Rijn en Utrecht.”

BUUR wordt gerealiseerd als het laatste stukje van het centrum. Het project ligt tussen het winkelcentrum aan de ene kant en twee basisscholen aan de andere kant. Ook ligt er een doorgaande fietsroute en een busbaan langs de toekomstige bouwplaats. Logistiek gezien is dat voor een bouwer best een uitdaging, erkent Jeroen Heijdra, directeur van ERA Contour. “Bij ERA Contour zijn we gewend om in de stad te bouwen, met oog voor de omgeving om het project heen. Dat is hier niet anders, het is echt bouwen op een postzegel.

Leidsche Rijn Centrum – met een eigen NS-station en busstation – vormt het nieuwe stadshart van Leidsche Rijn. Deze wijk is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland, waar nog tot 2025 wordt gebouwd. In totaal zijn straks 33.000 woningen ontwikkeld voor ongeveer 100.000 bewoners. Ook biedt het uiteindelijk voor circa 40.000 mensen een werkplek. In het Centrum worden ongeveer 5000 woningen gerealiseerd, waarvan het grootste deel appartementen zijn.

Tevens realiseert een andere TBI-onderneming, J.P. van Eesteren, in dit gebied ook de blikvanger MARK, een verticaal dorp van 140 meter hoog met circa 1100 huur- en koopwoningen. Het project bestaat uit drie hoge torens van 80, 100 en 140 meter, afgewisseld met laagbouw van maximaal 25 meter hoog. Tussen de gebouwen komen binnentuinen. In de hoogste toren komt een rooftopbar met uitkijkpunt op een glazen balkon. Ook is een klein bos gepland tussen de gebouwen. Naar verwachting start de bouw in 2021.


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Wonam, Portaal en Mitros
Ramingsgroep: 38.7 miljoen euro
Nummer: 521731


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel