bouwbericht

Toekomstige bewoners ontwerpen eigen huis in Nexum

woningbouw 640

Toekomstige bewoners ontwerpen eigen huis in Nexum

Een zelfontwerp project, dat is Nexum in een notendop. Nexum bestaat uit 18 nul-op-de-meter woningen in de Zoetermeerse wijk Palenstein. MyOwnHome, onderdeel van Bébouw Midreth BV, is de ontwikkelaar van het project en tevens de hoofdaannemer. “Toekomstige bewoners zijn hun eigen architect”, zegt Maickel van den Burg van Bébouw Midreth, een Koninklijke VolkerWessels onderneming. Alle huizen zijn intussen verkocht. De kopers zijn vooral jonge stellen, al dan niet met kind.

Wonen

Bouwen 18 nul-op-de-meter eengezinswoningen (koop) aan het Van Duvenvoordepad in Palenstein, op kavels bestemd voor individuele kopers die onder begeleiding van de gegunde marktpartij zelf hun woningen ontwerpen en bouwen. Plan 'Nexum'. (Particulier opdrachtgeverschap). Energiezuinige woningen / drievoudig glas / warmte terugwinning uit ventilatie / opslag warmte en koude in bodem/ zonnepanelen. Concept MyOwnHome. Vml. Nationale aanbesteding. Procedure: niet-openbaar. De woningen zijn momenteel in de verkoop. Start bouw is afhankelijk van de verkoop.

ZOETERMEER | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

Er worden 4 hoekwoningen en 14 tussenwoningen gebouwd die in twee rijen worden gerealiseerd. Op deze locatie bevond zich in het verleden een school. “De toekomstige bewoners zijn hun eigen architect”, zegt Maickel van den Burg van Bébouw Midreth. Aan de hand van een online ontwerpmodule – ook wel Woonnconfigurator genoemd – kunnen ze hun eigen woning ontwerpen. Tot op zekere hoogte, aldus Van den Burg. Want alle woningen krijgen een plat dak en zijn opgebouwd uit metselwerk. Korbee van der Kroft Architecten heeft de basis ingrediënten van de configurator samengesteld. Van den Burg: “Mensen kunnen zelf de grootte van het huis bepalen, maar ook de indeling, de kleur van het metselwerk, type kozijn en wel of geen uitbouw. De keuzevrijheid is groot.” De architect gaf weliswaar advies tijdens een aantal sessies, maar de bewoners bepaalden.

De energiemeter staat aan het einde van het jaar, bij normaal gebruik, op nul. Elke woning krijgt 25 zonnepanelen op het dak. Verder worden alle huizen voorzien van een bodemwarmtepomp. Van den Burg: “Met die pomp maak je in de zomermaanden gebruik van de kou uit de grond, terwijl je in de winterperiode juist warmte uit de grond haalt.”

In de gasloze huizen is straks geen radiator te vinden. Althans, niet in het zicht: de huizen hebben vloerverwarming. Verder is er sprake van CO2 gestuurde ‘balansventilatie’ met warmteterugwinning. “Er komt altijd frisse lucht naar binnen, terwijl de vuile lucht naar buiten trekt. In principe hoef je nooit meer een raam open te doen”, aldus de projectontwikkelaar. Een ander voordeel van een NOM-woning is dat de huiseigenaar 25.000 euro extra kan lenen bij de bank. “Dat kan, omdat ze geen energierekening krijgen. Dat geld kun je dus bijvoorbeeld gebruiken voor een uitbouw die normaal gesproken boven je budget ligt.”

Nexum verrijst straks in de wijk Palenstein, die in het verleden geen al te beste naam had. In 2005 hebben de gemeente Zoetermeer en de corporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de herstructurering van de wijk. Daarin zijn afspraken gemaakt over de renovatie en sloop van een groot aantal sociale huurwoningen, welzijnsvoorzieningen en de nieuwbouw van een mix van sociale huurwoningen en koopwoningen en nieuwe welzijnsvoorzieningen. In totaal worden ruim 500 nieuwe woningen, 3.500 m2 aan winkels, en 2.000 m2 aan maatschappelijk onroerend goed gebouwd.

Dit is het tweede project van Bébouw Midreth in Palenstein. In Asseliershof heeft de bouwende ontwikkelaar vorig jaar november 21 MyOwnHome nul-op-de-meter woningen opgeleverd. Met Nexum wordt vlak voor de bouwvak begonnen: eerst worden de bodemwarmtepompen aangelegd, daarna wordt de grond bouwrijp gemaakt. Eind augustus kan de bouw van start, zodat het project nog voor de zomer van 2020 wordt opgeleverd.


Plaats: Zoetermeer
Opdrachtgever: Bébouw Midreth BV
Ramingsgroep: 2.1 miljoen euro
Nummer: 502511


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel