bouwbericht

Blikvanger Medemblik wordt Hotel Kropholler

woningbouw 640

Blikvanger Medemblik wordt Hotel Kropholler

Een imposante blikvanger, zo mag het voormalige stadhuis van Medemblik rustig genoemd worden. Vanaf eind 2020 zal het een transformatie ondergaan. Er komt namelijk een hotel in en dit zal waarschijnlijk de naam Kropholler krijgen. Vernoemd naar de architect die het pand destijds heeft ontworpen. Het is een onderdeel van het project ‘Medemblik aan Zee’, naast het hotel worden er ook woningen en winkels gerealiseerd.

Wonen

Herontwikkelen / verbouwen / bouwen, na sloop aanbouw, vml. stadhuis Medemblik tot Hotel Kropholler met restaurant / 10 herenhuizen (koop/huur n.n.b.) / winkels aan de Dam 4. Project 'Medemblik aan Zee'. Ontwikkelaar heeft plan aangepast aan veranderde marktomstandigheden.

MEDEMBLIK | Gegund | € 10.000.000 - € 50.000.000

Dit pand aan de Dam – ‘een moderne klassieker’ – ligt aan het einde van de Nieuwstraat, de hoofdstraat van dit Noord-Hollandse stadje. Het is de bedoeling dat het voormalige stadhuis wordt getransformeerd tot hotel met vijftien of zestien ruime kamers. Ook komt er restaurant/brasserie naast het hotel.

USP Vastgoed BV en Scholtens Projecten BV zijn de ontwikkelaars van dit project. Begin jaren negentig is de zijvleugel van het voormalige stadhuis vervangen door een nieuwe aanbouw. Deze aanbouw – volgens senior ontwikkelingsmanager Ronald Tool van USP Vastgoed ‘een steenachtig kolos’ – gaat tegen de vlakte. Op die plek komen zestien stads- en dijkwoningen. De bewoners hebben straks uitzicht over een plein en het IJsselmeer en met helder weer is zelfs de Afsluitdijk te zien. Daarnaast is 400 vierkante meter bestemd voor een of meerdere winkels. “Het bestemmingsplan moet worden gewijzigd, maar ik verwacht dat het snel rond is. Er is bovendien een voorlopig ontwerp, we zijn bezig met een definitief ontwerp. Als alles volgens planning verloopt, kunnen we eind 2020 starten met de bouw”, aldus Tool.

De ontwikkelaars wonnen de in 2014 door de gemeente uitgeschreven prijsvraag. Door planaanpassing en het parkeervraagstuk liep het plan vertraging op, maar dat probleem is nu opgelost, aldus Tool. TPAHG Architecten uit Hoorn is verantwoordelijk voor het ontwerp en Scholtens Bouw uit Wognum mag de bouw gaan uitvoeren.

Het stadhuis van Medemblik is gebouwd in 1939, naar een ontwerp van de architect A.J. Kropholler. Hij tekende een statig, traditioneel gebouw in baksteen en natuursteen, met een hoog opgaand zadeldak met rode dakpannen, forse trapgevels en een bordestrap. 

De eerste verdieping is tot de bouw in gebruik als expositieruimte van de Oudheidkundige Vereniging Medemblick. In het trappenhuis zitten drie gebrandschilderde ramen met daarop episodes uit de geschiedenis van Medemblik. De voormalige raadzaal is het hart van het gebouw en fungeert als trouwlocatie. Het gebouw staat op de rijksmonumentenlijst.

“Het pand is al jaren niet meer in gebruik als stadhuis”, aldus Tool. Tot 2007 viel alleen de stad Medemblik – de oudste stad van West-Friesland – onder de gemeente Medemblik. In 2007 zijn de gemeenten Wognum en Noorder-Koggenland erbij gekomen. Op 1 januari 2011 fuseerde Medemblik met de gemeenten Wervershoof en Andijk. Tool: “De nieuwe gemeente is gehuisvest in Wognum, in het voormalige hoofdkantoor van de failliete DSB Bank.”


Plaats: Medemblik
Opdrachtgever: USP Vastgoed BV en Scholtens Projecten BV
Ramingsgroep: 10 miljoen euro
Nummer: 226771


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel