bouwbericht

Hemels wonen in Gemert

woningbouw 558

Hemels wonen in Gemert

Onder de naam 7thHeaven wordt het Kloostercomplex Nazareth aan het Binderseind en de Nonnengang in het Brabantse Gemert vanaf deze zomer getransformeerd tot een nieuwe woonlocatie nabij het dorpshart. De gemeente Gemert-Bakel, BL Huisvesting en A. van Schijndel Beheer hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Wonen

Herontwikkelen Kloostercomplex Nazareth tot 34 appartementen / bouwen 36 woningen in kloostertuin / halfverdiepte parkeergarage/bergingen aan het Binderseind 32-36. Van Schijndel en BL Huisvesting werken samen onder de naam '7th Heaven'. Project '7th Heaven'. Het klooster inclusief kapel en rector woning wordt gerestaureerd. De vleugel achter de kapel wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De sloopwerkzaamheden zijn gestart door Aannemingsbedrijf Jan Selten bv.

GEMERT | Gegund | € 5.000.000 - € 10.000.000

In het voormalige klooster en de aangrenzende Nazarethschool komen twintig penthouses en appartementen. Metershoge ramen sieren de luxe appartementen en hebben ruime balkons en loggia’s aan de voor- en achterzijde. De vloeroppervlaktes liggen tussen de 126 en 183 vierkante meter. De voormalige school – met fraai trappenhuis – zal straks iets kleinere appartementen krijgen: tussen de 65 en 80 vierkante meter.

Ook de kapel en de rectorwoning blijven behouden en worden gerestaureerd. De kapel is een rijksmonument en zal straks worden beheerd door de Zorgcoöperatie. Verder wordt een gloednieuw complex gebouwd met daarin veertien appartementen, inclusief een half verdiepte parkeergarage. Aan de rand van de kloostertuin komen 36 luxe vrijstaande en half vrijstaande hofwoningen. Deze levensloopbestendige woningen worden opgetrokken in een stijl die is geïnspireerd op het zogenaamde timmermansclassisme, met traditionele vormen en materialen die passen bij de romantiek van het oude klooster en de dorpse charme van Gemert. De woningen worden verbonden door poortjes.

Harmonische Architectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp, Bouwbedrijf A. van Schijndel is aangetrokken als hoofdaannemer. Directeur Rob van Schijndel spreekt van een uniek project. “Dit is verre van doorsnee. Het is de combinatie van nieuwbouw en transformatie die dit project zo bijzonder maakt.” De belangstelling voor 7th Heaven is groot. Volgens Van Schijndel is het merendeel van de woningen intussen verkocht.

Afgelopen periode is al hard gewerkt in de kloostertuin van Klooster Nazareth, zegt Van Schijndel. De tuin is ontdaan van de oude begroeiing, om plaats te maken voor nieuwe (vitale) bomen, hagen, heesters en vaste planten. De tuin krijgt haar oude glorie terug, zo is de bedoeling. Ook is intussen begonnen met de sloopwerkzaamheden van enkele delen van het klooster. De begraafplaats is gesaneerd, de overblijfselen worden herbegraven op de begraafplaats bij de Sint-Jan Onthoofdingkerk in Gemert. Dat is gebeurd in overleg met de Parochie H. Willibrordus. Ook is archeologisch onderzoek uitgevoerd op het terrein. Dat heeft vooral aardewerk uit de zeventiende en achttiende eeuw opgeleverd.

Verder is in het kloostergebouw zelf gestart met gedeeltelijke sloop- en opruimactiviteiten voor de bouw van de penthouses en appartementen. De grond wordt binnenkort bouwrijp gemaakt, zodat deze zomer daadwerkelijk kan worden begonnen met de bouwwerkzaamheden.

De Zusters Franciscanessen kochten in 1847 het voormalige huis van de familie Borret aan en transformeerden tot klooster. Ze vestigden zich in dit dorp vanwege de behoefte aan katholiek onderwijs voor meisjes uit de minder rijke gezinnen. In 1851 bleek het al noodzakelijk een vleugel aan te bouwen. De zusters brachten hun leerlingen allerlei praktische vaardigheden bij, maar ook normen- en waardenbesef volgens de rooms-katholieke geloofsovertuiging.

De congregatie verliet het klooster in 2000. Het complex heeft sindsdien gediend voor wonen, ateliers, opslag, kantoor en jeugdhonk. In 2017 werden plannen tot herontwikkeling gepresenteerd. Als alles volgens planning verloopt, kan het project begin 2021 worden opgeleverd.


Plaats: Gemert
Opdrachtgever: BL Huisvesting en A. van Schijndel Beheer
Ramingsgroep: 7 miljoen euro
Nummer: 205336


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel