bouwbericht

Dempseyflat Sittard wordt toekomstbestendig

woningbouw 1395

Dempseyflat Sittard wordt toekomstbestendig

Een bijzondere transformatie van een flat in Sittard met (nu nog) 95 appartementen. Er worden 37 kleine eenkamerappartementen van de Dempseyflat aan de Dempseystraat omgebouwd naar 22 ruimere driekamer-appartementen. Tevens wordt overwogen de flat gasloos te maken.

Wonen

Verbouwen / transformeren 37 kleine huurstudio's tot 22 drie kamer huurappartementen in de 'Dempseyflat' aan de Dempseystraat 50-238. Wonen Limburg hoopt eind 2019 van start te kunnen gaan met de verbouwingen.

SITTARD | Gegund | € 500.000 - € 1.000.000

Het complex – in eigendom van woningcorporatie Wonen Limburg – staat in de wijk Limbrichterveld. De eenkamerappartementen zijn met 43 vierkante meter erg klein, bovendien hebben ze geen slaapkamer, zegt Maurice Mommertz, als senior Gebiedsontwikkelaar werkzaam. De corporatie is met 26.000 woningen en 3000 eenheden overig maatschappelijk vastgoed de grootste woningcorporatie van Limburg. Wauben Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit project en Van Wijnen Sittard is aangetrokken als hoofdaannemer.

In 1973 werd de Dempseyflat gebouwd als complex voor senioren en 2004 heeft er een grootschalige renovatie plaatsgevonden. “De grotere appartementen, met een of twee slaapkamers, voldoen nog prima aan de eisen van deze tijd”, zegt Mommertz. Dat geldt niet voor de eenkamerappartementen, vervolgt hij. Deze kleine appartementen worden met name bewoond door jonge mensen. “Omdat deze appartementen zo klein zijn, is de doorstroom heel hoog. Wanneer een bewoner een relatie krijgt of meer geld gaat verdienen, dan verhuist hij of zij al snel naar een andere woning. Dit zorgt voor een bepaalde onrust, met name bij de wat oudere bewoners van de flat. Dat is een van de redenen voor de transformatie.”

Tijdens de aanloop naar de transformatie heeft de woningcorporatie nauw overleg gevoerd met de bewonerscommissie. Er zal sprake zijn van overlast, maar Wonen Limburg streeft er uiteraard naar die overlast tot een minimum te beperken. De uitvoering van het project start met de inrichting van een modelwoning, aldus Mommertz. “We hebben alvast twee woningen samengevoegd, zodat bewoners met eigen ogen kunnen zien hoe het gaat worden en wat ze kunnen verwachten qua overlast. Bij soortgelijke projecten in het verleden hielden we meestal een collectieve bijeenkomst in een zaaltje, met een modelwoning kunnen bewoners echt ervaren wat er gaat gebeuren. En misschien zien ze dingen die beter kunnen: tips zijn altijd welkom. Als het nodig is, sturen we bij.”

Constructief en technisch is deze transformatie volgens Mommertz nog een behoorlijk uitdaging geweest, maar het is gelukt. Op dit moment staat 60 procent van de eenkamerappartementen al leeg. De bewoners die er nu nog zitten, krijgen voorrang op andere woningzoekenden bij hun zoektocht naar een ander huis.

De renovatie wordt aangegrepen om ook een aantal andere werkzaamheden uit te voeren. Mommertz: “Dit is een krimpgebied, Limburg vergrijst. We willen ons vastgoed geschikt maken voor de toekomst, daarom gaan we bijvoorbeeld sommige drempels weghalen en gangen iets breder maken.”

Verder is de kans groot dat de flat wordt aangesloten op het stadswarmtenet (restwarmte van industrie). “We zijn bezig met een haalbaarheidsstudie.” Ook komen er zonnepanelen op het dak.  Als alles volgens planning verloopt, is het project Dempseyflat in de eerste helft van 2020 klaar.


Plaats: Sittard
Opdrachtgever: Wonen Limburg
Ramingsgroep: 500.000 euro
Nummer: 525186


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel