bouwbericht

Hollandse Tuin, nieuwe wijk aan de Hoornse Vaart Alkmaar

woningbouw 3885

Hollandse Tuin, nieuwe wijk aan de Hoornse Vaart Alkmaar

Hollandse Tuin, zo heet het nieuwe wijkje dat momenteel verrijst aan de Hoornse Vaart in Alkmaar. Het plan bestaat uit 64 eengezinswoningen met tuin. Een deel van de woningen ligt aan het water en krijgt een aanlegsteiger voor een bootje.

Wonen

Bouwen 64 koopwoningen in het plan 'Hollandse Tuin’ aan de Truus Wijsmuller-Meijerstraat in de wijk Overstad op het vml. Schoehuijsterrein. Installateurs bekend bij aannemer.

ALKMAAR | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

Hollandse Tuin wordt gerealiseerd op het voormalige Schoehuijs-terrein in Overstad, een bedrijventerrein op een steenworp afstand van het centrum van Alkmaar. Schoehuijs – een handel in tuinmaterialen – is enige jaren geleden verhuisd naar een andere locatie. Bot Bouw uit Heerhugowaard is de ontwikkelaar en bouwer van het project, Architectenbureau Min2 uit Bergen is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Bot Bouw werd tien jaar geleden al betrokken bij de eerste plannen voor herontwikkeling van het stuk grond, maar de crisis gooide roet in het eten, zegt ontwikkelingsmanager Jeroen Oud van Bot Bouw. ,,Het project werd tijdelijk stilgelegd. Na de crisis zijn we weer benaderd door de grondeigenaar.’’ Om te inventariseren waar potentiële huizenkopers behoefte aan hebben, heeft Bot Bouw twee woonworkshops gegeven. Oud: ,,De belangstelling was groot: zo’n 500 mensen zijn daar op afgekomen. Al snel werd duidelijk dat mensen behoefte hebben aan grondgebonden woningen.’’

Hollandse Tuin bestaat uit zes verschillende types eengezinswoningen met zes verschillende gevelstijlen: Queen Anne, Tudor, jaren dertig, klassiek, natural en modern. De woningen zijn volgens Oud eigentijds, maar hebben  klassieke elementen. Met behulp van de door Bot Bouw ontwikkelde woningconfigurator ‘Mijn Eigen Gerijde Huis’ konden bewoners hun eigen huis samenstellen. Door verschillende kleuren van het metselwerk, pergola’s, erkers, en dakopbouwen is de variatie van de huizen in de wijk groot. Hollandse Tuin wordt gasloos: de wijk gaat gebruik maken van het warmtenet van huisvuilcentrale HVC.

Hollandse Tuin ontleent haar naam aan herberg ‘De Hollandsche Tuijn’ die hier eeuwen geleden was gevestigd. Het was een populaire uitspanning net buiten het historische centrum van de stad, met uitzicht over de polder.

Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwe wijk vlak na de zomer van 2019 klaar. Alle woningen zijn verkocht.


Plaats: Alkmaar
Opdrachtgever: Bot Bouw BV
Ramingsgroep: 8.5 miljoen euro
Nummer: 131206


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel