bouwbericht

Te koop in Utrecht: monumentale gevangenis Wolvenplein

woningbouw 2798

Te koop in Utrecht: monumentale gevangenis Wolvenplein

Gevangeniscomplex Wolvenplein, gelegen in de binnenstad van Utrecht, komt binnenkort in de verkoop. Het monumentale complex, aan de stadsbuitengracht, is nu nog in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. De gevangenis – geopend in 1856 – is ontworpen door Isaäc Warnsinck en A.J. van Gendt. De vleugelgevangenis heeft een kruisvormige opzet. Een vleugel diende als administratie- en directiegebouw, de overige vleugels waren ingericht als cellenvleugels. De gevangenis is in de loop der jaren uitgebreid. Zo kwam er in 1903 een kerkgebouw bij. In 2001 heeft een ingrijpende renovatie plaatsgevonden.

Bedrijven en logistiek

Herontwikkelen penitentiaire inrichting Wolvenplein aan het Wolvenplein 27. Rijksvastgoedbedrijf zoekt een koper voor het complex. Bewonersverenigingen ‘Stadsdorp Wolvenburg’ en ‘De Witte Wolf’ willen graag dat de oude gevangenis plek biedt voor een brede groep Utrechters. Zij hebben het initiatief genomen om, samen met geïnteresseerde partijen, plannen te ontwikkelen voor een nieuwe bestemming, met een mix van woningen inclusief sociale huur, werkruimtes, een hotel en gemeenschappelijke ruimtes voor en van de buurt.

UTRECHT | Initiatief | € 5.000.000 - € 10.000.000

Het complex was niet altijd een gevangenis: op dezelfde plek stond sinds 1580 een militair bolwerk met de naam Wolvenburg. Dit bolwerk maakte deel uit van de oude stadsverdediging van Utrecht. Rond 1830 werd Wolvenburg met de grond gelijk gemaakt, om plaats te maken voor een exotische bloemen- en plantenkwekerij. Daarna werd het een schietbaan. Toen besloot het Rijk dat er een gevangenis moest komen. In juni 2014 is deze als Huis van Bewaring gesloten. Daarna is het complex omgedoopt tot De Vrije Wolf, een verzamelgebouw voor startende ondernemers en zzp’ers. De Vrije Wolf is een concept van leegstandbeheerder Bewaakt & Bewoond en wordt uitgevoerd in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf.

De gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf hebben samen de gebruiksmogelijkheden van de gevangenis onderzocht. In een conceptvisie staat het behoud van het monumentale gebouw centraal. Het complex behoudt een gesloten karakter aan de singelzijde en een toegankelijk maar rustig karakter aan de stadszijde. Ander belangrijk uitgangspunt is dat de voormalige gevangenis – in elk geval gedeeltelijk – toegankelijk blijft voor publiek.

Bewonersverenigingen ‘Stadsdorp Wolvenburg’ en ‘De Witte Wolf’ willen dat de oude gevangenis plek biedt voor een brede groep Utrechters. Zij hebben het initiatief genomen om, samen met geïnteresseerde partijen, plannen te ontwikkelen voor een nieuwe bestemming, met een mix van woningen inclusief sociale huur, werkruimtes, een hotel en gemeenschappelijke ruimtes voor en van de buurt.


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht en Rijksvastgoedbedrijf
Ramingsgroep: tussen 5 en 10 miljoen euro
Nummer: 272886


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel