bouwbericht

Holenkwartier Hoorn: hippe, trendy wijk op Philipsterrein

woningbouw Premium 4463

Holenkwartier Hoorn: hippe, trendy wijk op Philipsterrein
20160410 beeld 1 entreeplein_B, met text

Holenkwartier, zo heet het nieuwe woon- en werkgebied op de plek van het voormalig Philipsterrein in Hoorn. In totaal verrijzen er circa 400 woningen. Verder is er 5000 vierkante meter gereserveerd voor horeca en andere voorzieningen. Ook komen er verschillende werkplekken en ateliers. De twee fabriekshallen met halfrond dak, gebouwd in de jaren de zestig, worden gerenoveerd. In een deel van deze hallen – waar in het verleden onder meer telefooncentrales werden gefabriceerd – komen lofts. Dit deel van Holenkwartier krijgt de naam FLIP. FLIP gaat het kloppend hart van de wijk worden. Hier kunnen mensen terecht voor een kop koffie of lunch, maar ook voor andere activiteiten.

Wonen

Bouwen ca. 400 woningen (80 sociale huur appartementen / 20 middeldure huurwoningen / 20 goedkope koopwoningen / 280 vrije sector koopwoningen) aan de Holenweg / Clausplein. Project 'Holenkwartier' wordt gefaseerd ontwikkeld. Fase 1 omvat de bouw van de 80 sociale huurappartementen (verdeeld over 2 panden. 1 pand aan de Provincialeweg met 60 appartementen, het andere pand komt aan de Holenweg te staan) / 100 koopwoningen en - appartementen. Tevens komen er in het gebied 2 horecapanden / 2 bedrijfspanden / 2 kantoorpanden. ZeemanVastgoed en Intermaris vormen samen ontwikkelingscombinatie Terra Marique. Project is nog in ontwikkeling, bestemmingsplanprocedure gaande tot eind 2018. Start verkoop voorjaar 2019. De architect is momenteel bezig met het schetsontwerp voor het totale plan; daarna volgt specifieke uitwerking van fase 1.

HOORN | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

Holenkwartier – ruim vijf hectare groot – wordt een wijk met een hoog stedelijk karakter, zegt Bert Bommer van Zeeman Vastgoed. Zeeman Vastgoed vormt samen met woningcorporatie Intermaris ontwikkelingscombinatie Terra Marique. Het gaat om 400 koop- en huurwoningen, waarvan 20%  sociale huur.

Delva Landscape Architects en Mark Koehler Architects zijn nauw betrokken bij het project: zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de woningen en de openbare ruimte. Bommer: ,,Holenkwartier wordt een on-Hoornse wijk. Normaal gesproken worden in Hoorn 20 à 25 huizen per hectare gebouwd, wij gaan er 60 à 70 per hectare bouwen. Dat betekent meer hoogbouw en relatief weinig grondgebonden woningen. Het wordt een hippe, trendy wijk zoals je ook in Amsterdam ziet. Met functiemenging. Je zou kunnen zeggen dat we een stukje Amsterdam naar Hoorn brengen.’’

Definitieve ontwerpen zijn er nog niet, maar volgens Bommer is de architectuur ‘mooi, strak en modern’. De wijk wordt gasloos, de woningen worden bijna-energieneutraal. ,,We willen kijken of wij ook circulair kunnen gaan bouwen’’, aldus Bommer. Het is de bedoeling dat er verschillende parkjes in de wijk komen, elk met een eigen thema. De wijk wordt bovendien autoluw: bewoners gaan hun auto ondergronds parkeren.

Bommer verwacht dat het bestemmingsplan aan het einde van dit jaar in procedure gaat. Het is de bedoeling dat in de tweede helft van 2019 kan worden gestart met de verkoop van de woningen.


Plaats: Hoorn
Opdrachtgever: Terra Marique
Ramingsgroep: 50 miljoen euro
Nummer: 302382


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel