bouwbericht

Het Ommenland Groningen: woonwijk met hofjes

woningbouw 3894

Het Ommenland Groningen: woonwijk met hofjes

Het Ommeland, zo gaat de nieuwe ‘all electric’ wijk aan het Reitdiep in Groningen realiseren. Het gaat om 64 woningen en 59 appartementen. De wijk is genoemd naar het naastgelegen bedrijvencomplex, voormalig melkfabriek De Ommelanden. Dit complex is in 2004 herontwikkeld.

Wonen

Bouwen, na sloop, 59 huurappartementen / 64 huurwoningen op de Brivec-locatie, terrein tussen het kantorencomplex De Ommelande / Pleiadenlaan en de Friesestraatweg in de Reitdiepzone. Project 'Het Ommeland'. Onderdeel ontwikkeling Reitdiepzone. Genoemde partijen vormen bouwteam. De sloop is uitgevoerd door Dusseldorp. Nieuwe straatnamen zijn nog niet bekend.

GRONINGEN | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

Voor het ontwerp van de nieuwe wijk heeft architect Onix NL uit Groningen zich dan ook laten inspireren door het naastgelegen industrieel erfgoed De Ommelanden. De wijk krijgt een robuuste en industriële uitstraling, met fraaie gevelsteen en zware, betonnen kaders. Het Ommeland wordt verder gekenmerkt door kleine hofjes met veel groen. Ze doen volgens de architect denken aan de historische ‘bagijnenhofjes’, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De huizen krijgen groene daken. De appartementen zijn tussen de 48 en 100 vierkante meter groot, de grondgebonden woningen hebben woonoppervlaktes tussen de 115 en 140 vierkante meter.

Brivec is de ontwikkelaar. Het bouwteam wordt gevormd door Jorritsma Bouw, Onix NL, Goudstikker-De Vries, Noorman Bouw- en milieuadvies, adviesbureau Feijen en Damstra Installatietechniek.

De bestaande opstallen zijn intussen gesloopt. Op deze plek zat onder meer NoLimitships, waar Ecolution van voormalig astronaut Wubbo Ockels is gebouwd en te water is gelaten.

Het Ommeland is onderdeel van de Reitdiepzone, een gebied dat door de gemeente Groningen is aangewezen voor de ontwikkeling van veel woningbouw, met name ‘grootschalige, hoogwaardige jongerenhuisvesting’, met name voor studenten en starters. Voor Groningen is de verwachting dat de vraag naar woningen de komende jaren sterk zal toenemen, aldus de gemeente. De Reitdiepzone is het gebied dat wordt begrensd door de Friesestraatweg, de spoorlijn Groningen-Delfzijl, het Reitdiep en de noordelijke ringweg.


Plaats: Groningen
Opdrachtgever: Brivec
Ramingsgroep: 13.5 miljoen euro
Nummer: 136943


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel