bouwbericht

Havenlofts Rotterdam bewegen mee met eb en vloed

woningbouw 1968

Havenlofts Rotterdam bewegen mee met eb en vloed

Havenlofts, zo worden de achttien drijvende woningen genoemd die straks in het voormalige havenbekken Nassauhaven in Rotterdam komen te liggen. Team Havenloft is ontwikkelaar van het project, Public Domain Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. De havenlofts zijn de allereerste drijvende woningen in Rotterdam: deze woningen gaan mee met eb en vloed. De woningen worden momenteel gebouwd op het terrein van de RDM op de Heijplaat. Na de zomer worden ze de Nassauhaven in gesleept.

Wonen

Bouwen 18 drijvende duurzame vrij liggende waterwoningen aan de Nassauhaven op het vml. RDM terrein. Dit project is duurzaam vanwege het gebruik van duurzame materialen, duurzaam bouwproces, laag energieverbruik en recyclen afvalwater. Installateurs bekend bij aannemer.

ROTTERDAM | Uitvoering | € 2.000.000 - € 5.000.000

Het worden nul-op-de-meter-woningen. Dat betekent dat een woning evenveel of meer energie opwekt dan het nodig heeft voor het huis en huishouden. De havenlofts worden voorzien van onder meer een biomassa-warmte-installatie, zes zonnepanelen, mechanische ventilatie met warmte-terugwinning en een afvalzuiveringsinstallatie.

Het drijflichaam voor de havenloft is een betonnen, onderhoudsvrije ponton. De woning zelf wordt uitgevoerd in hout, met aluminium kozijnen. De materialen die worden toegepast, logen volgens de ontwikkelaar niet uit. De bouwelementen zijn licht en solide en hebben een hoge isolatiewaarde. Ook zijn deze elementen damp-open, voor een gezond binnenklimaat.

De architect heeft gekozen voor ‘optimale ruimtebeleving’ en veel lichtinval. De begane-grond hoogte is ruim vier meter. De havenlofts krijgen een ‘industriële en natuurlijke uitstraling’. De toekomstige havenloftbewoners krijgen bovendien de beschikking over een eigen ligplaats van vier bij tien meter.

Bouwen op het water heeft de toekomst, stelt de gemeente Rotterdam. Wereldwijd raken steden steeds voller. Dat vraagt volgens de gemeente om een creatieve invulling van de beschikbare ruimte. Niet alleen op het land, maar dus ook op het water. Rotterdam heeft al een Drijvend Paviljoen, een Dobberend Bos en het Aqua Dock. Ook krijgt Rotterdam de eerste Floating Farm.

Het project Nassauhaven is sinds januari 2018 in uitvoering. Dit voorjaar zijn baggerwerkzaamheden uitgevoerd om de haven uit de diepen. Deze werkzaamheden waren nodig om een stabiele onderlaag (stabiliteitsbed) voor de natuurvriendelijke oever te leggen.

Nassauhaven maakt onderdeel uit van het programma Rivier als Getijden. In Rotterdam en omgeving wordt de komende jaren een aantal nieuwe parkgebieden aangelegd. Door meer groen en natuur op, in en direct aan de rivier met eb en vloed ontstaat een nieuw landschap: het getijdenpark.


Plaats: Rotterdam
Opdrachtgever: Team Havenloft V.O.F.
Ramingsgroep: 2.7 miljoen euro
Nummer: 492266


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel