bouwbericht

Operahof Enschede: gasloos buurtje op plek voormalige Reisopera

woningbouw 810

Operahof Enschede: gasloos buurtje op plek voormalige Reisopera

Op de plek van de voormalige Nederlandse Reisopera in Enschede verrijst binnenkort een nieuw woonwijkje: Operahof. Het project aan de Perikweg bestaat uit 43 woningen. Operahof wordt volledig gasloos, zegt projectontwikkelaar Jeroen Altena van Nijhuis Bouw, ontwikkelaar en bouwer van Operahof. Nijhuis voerde in de crisisperiode al gesprekken om de locatie te kopen, maar beide partijen kwamen niet tot overeenstemming. Via een openbare tender is Nijhuis in 2016 alsnog eigenaar geworden van de te ontwikkelen locatie.

Wonen

Bouwen, na sloop BATO-gebouw, 43 koopwoningen (5 rijwoningen / 30 twee-onder-een-kapwoningen / 8 vrijstaande woningen) aan de Javastraat / Perikweg. Project 'Operahof'. De grond is zeer verontreinigd, en moet voor aanvang van de bouw gesaneerd worden. De 8 vrijstaande woningen worden ontwikkeld in CPO. Sloop wordt uitgevoerd door RGS en gestart december 2018. Vertraging start bouw wegens procedure bezwaren.

ENSCHEDE | Gegund | € 5.000.000 - € 10.000.000

 

De locatie is volgens de projectontwikkelaar bijzonder. ,,Het ligt binnen de ring. Zoveel projecten zijn er niet in de centrumlocatie van Enschede, dus ik verwacht dat de belangstelling groot zal zijn.’’ Het terrein heeft een oppervlakte van anderhalve hectare.

De Nederlandse Reisopera was gehuisvest in een oude textielfabriek op het terrein. ,,Dit fabrieksgebouw gaat binnenkort gesloopt worden’’, aldus Altena. De Nederlandse Reisopera is intussen verhuisd naar een andere plek in Enschede.

De 43 woningen – rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en 8 vrije kavels – staan in een besloten hofje. De twee-onder-een-kapwoningen staan door het hele plangebied heen, de rijwoningen staan midden in het hof en de vrije kavels liggen aan de Floresstraat.

Op de vrije kavels mag via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) gebouwd worden. Dat betekent dat de acht kopers samen bepalen wat voor bebouwing er komt te staan: ze mogen zelf op zoek naar een architect en aannemer.

Beltman Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de twee-onder-een-kappers en rijwoningen. De architectuur is ‘stoer en robuust’ en sluit volgens de architect perfect aan bij de bestaande bebouwing. Er is gekozen voor veel variatie in steenkleur en gevelvorm, met als gevolg een afwisselend straatbeeld.

Operahof wordt volledig gasloos, bovendien zijn de woningen energieneutraal. Dat gaat lukken door onder meer gebruik te maken van een lucht/water warmtepomp, goede isolatie en zonnepanelen. De platte daken van Operahof worden groendaken, met mos en sedum.

Met de verkoop van Operahof wordt binnenkort gestart. Altena verwacht dat het sloopbedrijf in januari 2019 aan de slag kan. De start bouw is gepland in mei 2019. De bouw neemt naar verwachting zo’n negen maanden in beslag.


Plaats: Enschede
Opdrachtgever: Nijhuis Bouw
Ramingsgroep: 5.2 miljoen euro
Nummer: 507716


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

 

Reageer op dit artikel