bouwbericht

Hobbendonk: een groene woonwijk rondom een monumentale wasserij

woningbouw 396

Hobbendonk: een groene woonwijk rondom een monumentale wasserij

Hobbendonk, zo luidt de naam van een binnenkort te ontwikkelen woonwijkje aan de Eindhovenseweg in Boxtel. In totaal komen er 24 woningen. De locatie is vroeger in gebruik geweest als stoomwasserij, waarbij de omliggende weilanden dienst deden als bleekweiden.

Wonen

Herontwikkelen / restaureren / verbouwen monumentale 19e eeuwse villa tot 2 appartementen / bouwen 24 woningen na sloop van de vml. stoomwasserij aan de Eindhovenseweg. Project 'Hobbedonk'. Sloopwerkzaamheden zijn uitgevoerd door Van Pinxteren. Startdatum is fictief.

BOXTEL | Ontwerp | € 2.000.000 - € 5.000.000

Hobbendonk ligt pal naast natuurgebied Dommelbimd en vlakbij de oude kern van Boxtel. Het project maakt onderdeel uit van stadslandgoed Stapelen, een groengebied met een oppervlakte van 26 hectare. Kasteel Stapelen, gelegen in het beekdal van de Dommel, is gebouwd in de veertiende eeuw. In dit kasteel wonen anno 2017 enkele paters. Hobbendonk wordt straks de entree van het stadslandgoed Stapelen.

Parkresidenties

De voormalige kantoorvilla van de ‘stoomwasch en strijkinrichting’, gebouwd rond 1900, vormt het hart van Hobbendonk. Hierin komen twee zogenaamde parkresidenties. De later bijgebouwde opstallen van deze villa – tegenwoordig een gemeentelijk monument – zijn intussen gesloopt. Het monument – dat helemaal in het begin dienst deed als fabriek, woning en ketelhuis – wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat, zegt directeur Roland van Heeswijk van IMvest Vastgoed BV uit Schijndel.

Planning

IMvest is een landelijk opererende vastgoedontwikkelaar en -belegger voor woning- en utiliteitsbouw en transformatie van bestaande gebouwen. De procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan loopt, aldus Van Heeswijk. ,,Ik verwacht dat deze procedure over een aantal maanden is afgerond. Als alles volgens planning verloopt, kunnen we begin 2018 starten met bouwen.’’ Bij de totstandkoming van Hobbendonk heeft hij nauw samengewerkt met de gemeente Boxtel en andere betrokken partijen.

Voor de verdere uitwerking van het plan wil Van Heeswijk graag de samenwerking aangaan met een ontwikkelende aannemer. De belangstelling voor een woning in Hobbendonk is in elk geval groot, aldus Van Heeswijk.

Donk

Hobbendonk bestaat verder uit 18 nieuw te bouwen woningen (vrijstaand, vrijstaand geschakeld, twee-onder-een-kappers en rijtjeshuizen), een monumentale boerderijwoning en een vrijstaande woning met atelier in een voormalige schuur. Ook worden twee kavels aangeboden.

De huizen worden gebouwd op een donk: een natuurlijke verhoging in het landschap. Van Heeswijk: ,,Mensen wonen straks een à anderhalve meter hoger, zodat ze een heel mooi uitzicht krijgen over het landgoed en al het bijbehorende groen.’’ Hoge schuttingen zijn taboe in Hobbendonk: de erfafscheidingen bestaan uit groene, landschappelijke elementen. Auto’s worden geparkeerd in verdiept gelegen parkeerplaatsen.


Plaats: Boxtel Opdrachtgever:
IMvest Projectontwikkeling & Vastgoed
Ramingsgroep: Tussen 2.5 en 5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel