bouwbericht

Woonwijk Vliegbasis Soesterberg wordt ‘natuurinclusieve wijk’

woningbouw 1037

Woonwijk Vliegbasis Soesterberg wordt ‘natuurinclusieve wijk’

Wonen aan een voormalige taxibaan voor vliegtuigen met zicht op een voormalige verkeerstoren: het kan over enkele jaren, wanneer een woonwijk op de voormalige Vliegbasis Soesterberg wordt gerealiseerd.

Wonen

Bouwen 220 woningen (vrijstaand / twee-onder-een-kap / patio- en rijwoningen) aan de zuidkant van voormalig vliegbasis Soesterberg aan de Verlengde Paltzerweg. De woonwijk wordt 20 hectare groot en geheel gasloos. Volgens de huidige planning moeten de bouwplannen en vergunningen in 2020 rond zijn, waarna de woningen in 2025 gerealiseerd moeten zijn. Deze woonwijk wordt ontwikkeld zodat 380 hectare als groengebied behouden blijft.

SOESTERBERG | Initiatief | € 50.000.000 - € 200.000.000

‘Wonen in en met de natuur’, dat is het uitgangspunt voor de nieuwe woonwijk. Het is de bedoeling dat er tussen de 220 en 250 huizen worden gebouwd, zegt procesmanager Ruben Visser van de provincie Utrecht. ,,In het recente verleden was er sprake van 440 woningen of meer, maar dat zou te veel ten koste gaan van de natuur. Het wordt een natuurinclusieve wijk. Dat betekent dat de natuur centraal staat.’’ Ook de gemeenten Zeist en Soest zijn nauw bij dit project betrokken.

Munitiedepots en bunkers

Vliegbasis Soesterberg was de eerste militaire vliegbasis van Nederland en is in 2008 gesloten. De provincie Utrecht kocht het gebied in 2009. Er is gekozen voor ontwikkeling van het gebied tot groot natuurpark met recreatie, in combinatie met woningbouw. De voormalige vliegbasis vormt intussen een belangrijke schakel in de ecologische hoofdstructuur. Ook andere overblijfselen uit het militaire verleden blijven behouden, zoals munitiedepots en bunkers.

Uitloopzone

De nieuwe woonwijk heeft een oppervlakte van circa 20 hectare en ligt aan de zuidzijde van het Park Vliegbasis Soesterberg en grenst aan Soesterberg-Noord. Tussen de woonwijk en het park komt een zogenaamde uitloopzone van veertig meter breed. Dit wordt een openbaar toegankelijk gebied. Het Utrechts Landschap wordt eigenaar van deze uitloopzone en gaat deze ook beheren.

Drie woonsferen

In de wijk zijn drie verschillende woonsferen opgenomen, aldus Visser. Het gaat om bos, heide en de rolbaan (taxibaan). In het bosgebied verrijzen vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen, waarbij de bomen zoveel mogelijk behouden blijven. In het heidegebied wonen bewoners als het ware in een gemeenschappelijk heidelandschap. De woningen aan de rolbaan zijn laag en hebben een ruime begane grond.

Verkeerstoren

De nieuwe woonwijk wordt gasloos en ligt vlakbij het Nationaal Militair Museum en aan de provinciale fietsroute. Aan de rand van de voormalige vliegbasis komt bovendien een pleisterplaats, met speelbos en horecagelegenheid. Het is nog niet bekend welke invulling de verkeerstoren krijgt. Visser: ,,Het kan een kinderopvang worden, maar ook een verlengstuk van het militair museum of een bed and breakfast. Met andere woorden, daar moet nog over worden nagedacht. De verkeerstoren is in elk geval een eyecatcher en een anker in het plan.’’

Wanneer het stedenbouwkundig plan door alle betrokken partijen is goedgekeurd, wordt de markt benaderd. De selectie van marktpartijen zal volgens Visser in 2018 aanvangen. ,,We streven er naar om eind 2018, begin 2019 te kunnen starten met bouwen.‘’


Plaats: Soesterberg
Opdrachtgever: Provincie Utrecht
Ramingsgroep: Nog niet bekend


 

Foto's

Reageer op dit artikel