bouwbericht

Terrein busfabrikant Den Oudsten wordt woonwijk

woningbouw 128

Terrein busfabrikant Den Oudsten wordt woonwijk

Het terrein van de voormalige busfabrikant Den Oudsten aan de Utrechtsestraatweg in Woerden wordt getransformeerd tot woonwijk. Het gaat om een gevarieerd nieuwbouwplan met veel verschillende woningtypes: van sociale huurwoningen en appartementen tot twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen.

Het plan gaat uit van circa 150 grondgebonden woningen en 25 appartementen, zegt Gerard van den Akker, ontwikkelingsmanager bij Burgland Projectontwikkeling uit Stolwijk. Quadrant Architecten uit Zevenbergen gaat de woningen ontwerpen, Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk gaat deze bouwen. Gekozen is voor traditionele bouw in de stijl van de jaren dertig.

Burgland Projectontwikkeling en J.G.H. Heus Beheer uit Breukelen trekken samen op bij dit project. Dat doen beide partijen onder de noemer Maatschap Den Oudsten. De kans is groot dat de nieuwe wijk ook Den Oudsten gaat heten, zegt Van den Akker. ,,Die naam is zo verbonden aan Woerden, dat het een logische keuze is.’’

Groene buffer

De te ontwikkelen locatie ligt in het noordwesten van Woerden, bij het Staatsliedenkwartier. De nieuwe wijk ligt straks ook naast bedrijventerrein Breeveld, waar BluePrint Automation een nieuwe vestiging laat bouwen. Van den Akker: ,,Aanvankelijk was niet duidelijk of het Den Oudsten-terrein ingericht zou worden om te wonen of te werken. Het wordt dus wonen. Mede daarom is besloten om een groene buffer aan te leggen tussen de nieuwe woonwijk en het terrein van BluePrint.’’

De geschiedenis van het bedrijf begint in 1926, wanneer Marinus den Oudsten en Floris Domburg Den Oudsten Bussen oprichten. Den Oudsten maakte bussen voor lokaal en interlokaal vervoer. De standaardbus was twaalf meter lang, verder leverde Den Oudsten bussen van vijftien meter en gelede bussen van achttien meter. Bij gebrek aan orders sloot het Woerdense bedrijf in 2001 de deuren. In de zomer van 2016 vond nog een grote reünie voor oud-medewerkers plaats op het terrein. Op de parkeerplaats stond een flink aantal door Den Oudsten geproduceerde bussen opgesteld.

Saneringswerkzaamheden

De bestaande gebouwen worden eind 2017, begin 2018 gesloopt, denkt Van den Akker. Daarna vinden saneringswerkzaamheden plaats. Met de bouw wordt begonnen wanneer het bestemmingsplan is gewijzigd en de omgevingsvergunning onherroepelijk is. ,,Ik verwacht dat we in het voorjaar van 2018 kunnen starten met de bouw van de eerste fase, zodat de eerste woningen eind 2018 opgeleverd kunnen worden.’’


Plaats: Woerden
Opdrachtgever: Maatschap Den Oudsten
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel