bouwbericht

Twee nieuwe woontorens voor Haarlem: Twister en Tango

woningbouw 3218

Twee nieuwe woontorens voor Haarlem: Twister en Tango

Twister en Tango, zo heten de twee woontorens die HSB Bouw uit Volendam gaat realiseren aan de Aziëweg in de Haarlemse wijk Schalkwijk. Het project was aanvankelijk een ontwikkeling van de Haarlemse woningcorporatie Pré Wonen, maar door omstandigheden in regelgeving heeft HSB Bouw het volledige risico van het project onlangs overgenomen, aldus projectleider Arian van der Lee van HSB Bouw. VMX Architects uit Amsterdam heeft de woontorens ontworpen, HSB Bouw is de hoofdaannemer en Van Rossum uit Amsterdam tekent voor de constructie.

Wonen

Bouwen 2 woontorens met in totaal 124 appartementen aan de Spijkerboorweg / Aziëweg. Toren A ('Tango'): 55 appartementen in de vrije sector huurappartementen / toren B ('Twister'): 69 koopappartementen. Onderdeel van plan 'Parkzone Aziëweg'. Bemar verzorgt MV. Vesteda is de belegger / afnemer van Tango. Pré wonen is niet meer bij het project betrokken, HSB draagt nu de projectontwikkeling.

HAARLEM | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

De woontorens hebben een opvallende, ronde vorm, vergelijkbaar met het ijsje Twister: per verdieping zijn de balkons een kwartslag gedraaid, zegt Van der Lee. Elke woonlaag telt vijf appartementen. Een appartement bestaat uit drie kamers en beschikt over vloerverwarming. Verder krijgen de appartementen een balkon over de volle breedte. Op kelderniveau wordt de buitengevel uitgevoerd in betonwanden; vanaf de begane grond tot het dak wordt de buitengevel geheel uitgevoerd als glazen pui, aldus Van der Lee. Bewoners krijgen bovendien een eigen berging. HSB Bouw gaat tijdens de bouw gebruik maken van tunnelbekisting. Van der Lee: “Daarbij worden de balkons in één keer mee gestort. Wij durven het aan.”

Tango bestaat uit 55 huurappartementen, Twister telt 69 koopappartementen. Naast de torens komt een parkeerplaats. De gemeente Haarlem heeft toegezegd om rondom de woontorens een glooiend park in te richten; de gemeente financiert de aanleg van dit park uit de opbrengsten van de kavels voor de woontorens.

Vesteda, een ondernemende belegger, heeft begin dit jaar al een turnkey overeenkomst gesloten voor de verwerving van Tango. Het is het eerste project van Vesteda in Haarlem.
Bovendien zijn alle koopappartementen van Twister intussen ook al verkocht, zegt Van der Lee. HSB start volgende maand met de bouw. De oplevering van beide torens is in het tweede kwartaal van 2018. Plaats: Haarlem
Opdrachtgever: HSB BouwReageer op dit artikel