blog

Ok, nog een laatste waarschuwing dan…

woningbouw 1866

Ok, nog een laatste waarschuwing dan…

Het trok onlangs niet zo veel aandacht, maar bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis gingen weer op pad om gebreken bij de oplevering van nieuwbouwwoningen te vinden. En natuurlijk vonden ze die ook. 21 stuks gemiddeld. Hetzelfde aantal als een jaar eerder. Waarom doet de bouw dit?

Het is voorspelbaar, als het druk is, dan is er haast en vallen de gebreken als rijpe appeltjes van de boom. Niet goed voor de bouw, denk ik rechtlijnig als ik ben. Hoe kan het anno 2019 dat een nieuwe woning met zichtbare gebreken wordt opgeleverd? Hoe zou het zijn als u een nieuwe auto kocht en de airco deed het niet? Of de uitlaat ontbreekt?

Waarom wordt er toch zo weinig werk gemaakt van de kwaliteitsnormen die in elke andere branche wel centraal staan? Het tragische is dat het niet alleen ontzettend vervelend is voor de bewoner, maar ook voor de bouwer. Het kost gewoon geld om weer terug te komen en zaken goed te maken. Moeten opdrachtgevers de kwaliteit van het geleverde werk niet eens gaan meewegen bij het gunnen van een opdracht? Of een fikse boeteclausule opnemen?

Het gaat over slecht schilderwerk, krassen in ramen en verkeerd afgesteld hang- en sluitwerk waardoor ramen en deuren niet op slot kunnen

Het gaat ook niet over geweldig ingewikkelde constructiefouten, maar gewoon over slecht schilderwerk, krassen in ramen en verkeerd afgesteld hang- en sluitwerk waardoor ramen en deuren niet op slot kunnen. En dan hebben we ook nog wat gebreken in gevels, keukens en sanitair: muren die niet vlak zijn, beschadigde plafonds, loszittende tegels, lekkage door slechte kitnaden of krassen in het bad waar bouwvakkers met hun werkschoenen in hebben gestaan.

Hemeltergend vind ik dat. En de bouw? Die haalt zijn schouders op, zucht eens diep en bouwt lustig verder. Ik draai al even mee, maar ken geen branche die zo weinig oog heeft voor de klant.

Daar verandert een mooie, drukke Dag van de Bouw ook niets aan.

Reageer op dit artikel