blog

Cowboys en indianen in de stad van de toekomst

woningbouw Premium 334

Cowboys en indianen in de stad van de toekomst

De markt voor vastgoedontwikkelaars is booming. Dat is een ding dat zeker is, maar maken de nieuwe plannen ook daadwerkelijk steden sterker en haar inwoners gelukkig? Dion van Dijk, conceptontwikkelaar bij ontwikkelende bouwer ERA Contour vraagt het zich af.

Het gaat goed met ons. Je hoort het overal. De economie draait weer op volle toeren. Er komen banen bij. De files worden langer. En wij als ontwikkelaars hebben de wind in onze rug. Met name in onze steden zijn de gevolgen goed te merken. Gemeenten en marktpartijen investeren flink om de stad tot een bruisende plek te maken. En juist omdat deze plekken zo razend populair zijn, schieten de prijzen dan ook door het plafond. De keerzijde hiervan is dat een beetje leuke woning op een goede locatie langzamerhand voor velen simpelweg onbereikbaar wordt en meer en meer alleen betaald kan worden door de ‘happy few’.

Tegelijkertijd kennen onze steden nog veel wijken met schrijnende problemen als hoge werkloosheid, verborgen armoede en huishoudens die door betalingsachterstand zijn afgesloten van gas, water en licht. Ook dit is Nederland. Als gevolg van de toenemende populariteit van onze steden dreigen de bewoners hun woning te moeten verlaten om plaats te maken voor een nieuwe wijk waar bakfietsmoeders heerlijk ongedwongen met elkaar een latte macchiato drinken. Klinkt mooi toch? Je hoeft dan ook geen profeet te zijn om te voorspellen dat over enkele jaren de problemen hier zijn opgelost. Op papier dan. Want de vraag die overblijft: is het échte probleem daarbij wel opgelost? Wat gebeurt er met de oorspronkelijke bewoners?

Want een buurt is meer dan een postcode. De uitdaging in deze tijd ligt niet alleen in het beter maken van de plek, maar van de plek én haar bewoners. Want mensen máken die plek. Net als cowboys die indianen verdrijven, moeten de oud-bewoners uitwijken naar andere plekken. En dit terwijl de bewoners zelf misschien wel dolgelukkig zijn in hun jaren ’60 portiekflat met trespa gevelbekleding.

Duik de wijk in

Om erachter te komen hoe wij (gemeenten, marktpartijen) met deze vraagstukken om moeten gaan, moeten we allereerst achter onze computer vandaan. Zorgen dat we onze voelsprieten in de maatschappij hebben. Weten wat er speelt op straat. Dus niet alleen via online nieuwsbrieven op de hoogte zijn van het laatste nieuws en trends, maar ook letterlijk je zintuigen als voelsprieten om je heen gebruiken. Echt de wijk in duiken. Goed om je heen kijken en luisteren. Ga als een Jane Jacobs op de stoep zitten en observeer gewoon een tijdje. Of knoop een gesprek aan met een passant. Vraag hoe het is om hier te wonen en hoe het beter kan. Van zulke gesprekken kunnen we zoveel leren.

We moeten deze vraagstukken veel integraler bekijken. Want veel problemen zijn moeilijk alleen op te lossen met ruimtelijke ingrepen. Daarom moeten we het traditionele speelveld van gemeenten, ontwikkelaars, corporaties en beleggers aanvullen met bedrijven, onderwijsinstellingen, bewonersverenigingen, werkplaatsen en leerplekken. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden als coöperaties die de daadkracht en expertise hebben om het juiste voor de plek te doen. Als we verder kijken dan onze eigen plangrens en portemonnee kunnen we op alle fronten onze steden sterker maken. En wordt de opgave niet bekeken vanuit de core business van de individuele bedrijven, maar staat het belang van plek centraal. Want uiteindelijk gaat het er om dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan leven op plekken waar je je prettig voelt. En of dit in een met trespa beklede portiekflat is of in een prachtig glimmende woontoren; voor een inclusieve samenleving hebben we ze allebei nodig.

Wat we in ieder geval weten, is dat er meer nodig is dan vanuit een hoofdkantoor een plan bedenken en een grote zak geld. Het begint bij die intrinsieke motivatie om het beste te willen betekenen voor de stad én haar inwoners. Over je eigen schaduw heen te durven stappen, zodat iedereen in de toekomst een veilig thuis heeft. Dat vormt de ontwikkelaar van de toekomst.

Indianen

Het waren tenslotte de indianen die de cowboys leerden hoe te overleven in de nieuwe wereld. Dankzij het vertrouwen en gastvrijheid van de oorspronkelijke bewoners konden zij daar hun nieuwe bestaan beginnen. We kunnen nu ook dat verbond aangaan, maar verder de vergelijking mank laten gaan. En ervoor zorgen dat we met elkaar dat vertrouwen terugbetalen met het maken van plekken die er toe doen. Voor iedereen.


Dion van Dijk,  ERA Contour

Reageer op dit artikel