blog

Deblokkeren

woningbouw 30

Deblokkeren

Nu woningcorporaties aan de ketting van demissionair minister Blok liggen is het saai geworden in de volkshuisvesting. De tijd (en mannen en vrouwen) van grootse visies, hemelbestormende ideeën en plannen, stedelijke vernieuwing en verheffing van het hurende volk lijken definitief voorbij.

Het grote vergrijzen is de norm. Geen hervormers maar echte managers. Geen betrokken kritische vrienden meer als commissarissen, maar gediplomeerde toezichthouders met een volle spaarkaart van de Autoriteit Woningcorporaties. En natuurlijk: alles gericht op de kernvoorraad. Voor de kerngroep. De woningzoekenden die zich echt niet zelf kunnen redden in de koop- of de commerciële huursector.

Tijd voor verandering

Op zich is daar niets mis mee. Tijden veranderen. Maar dat houdt natuurlijk niet op. Opeens roepen gezaghebbende mensen in Nederland. Woningnood? Middel dure huur? Sociale koop? Waar zijn de woningcorporaties? Grappig dat minister Blok door corporaties te marginaliseren vanzelf weer maatschappelijk en politiek het tegendeel oproept.

Tijd voor verandering dus. Weg met die knellende banden van Blok. Het is wel mooi geweest. Particuliere vastgoedbedrijven vullen het gat tussen sociale huur en de commerciële markt niet in. Het nieuwe kabinet zal de blokkade voor woningcorporaties om ook in het tussensegment te acteren op moeten heffen. Dat betekent tegelijkertijd dat de gedwongen financiële en juridische scheiding tussen de sociale huur en het tussensegment weg moet.

Terug dus naar hoe het was. Precies zo? Nee, Een lijstje van onzinprojecten (winkelcentra, parkeergarages, te dure woningen) lijkt me voldoende om de corporaties aan een veel lossere teugel te houden.Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel