blog

Tiny house zoekt small space

woningbouw 544

Tiny house zoekt small space
Suzanne van de Kerk

Op mijn dorp word ik aangesproken door een lokalo, die een tiny house heeft gebouwd van 20 vierkante meter. Nu nog een plek. Een klein plekje, eigenlijk. Of ik iets weet.

Natuurlijk weet ik genoeg kleine plekjes voor tiny houses. Waar ligt een strookje grond te verpauperen? Waar is een leeg parkeerterreintje (meestal bij een leegstaand kantoorpand)?

Vroeger (jaaah, dat waren nog eens tijden) zette je zo’n ding achter op een werf, langs de vaart of bij de boer. Al dat soort plekjes hebben we met elkaar weggeregeld. De eigenaar van een tiny house moet dus naar een kavelmarkt in een gemeente waar niemand zich wil vestigen. En daar zal ie er achter komen dat de kavel niet bestemd is voor een tiny house. De kavel is te groot en te duur. Of het tiny house past niet in het beeld.

Waarom doen we het niet anders? De mantelzorgwoning is er gekomen. Vader en/of moeder mogen vergunning vrij in de tuin wonen. Waarom mag dat ook niet voor vrienden met een tiny house? Of zelfs wildvreemden met een tiny house, die een vergoeding willen betalen?

Maar misschien is wel het beste idee dat ouderen die niet in zo’n schuurtje bij hun kinderen in de tuin willen wonen en niet afhankelijk willen zijn van hun familie, de mogelijkheid krijgen om voor 5 of 10 jaar een tiny house met een bewoner in hun achtertuin te ‘huisvesten’.

Hoe ze dat oplossen met de kosten, dat moeten ze zelf weten. Gratis in ruil voor een beetje zorg? Een schappelijk prijsje met een beetje aandacht? Het is verkiezingstijd. Hopelijk pakt een van de partijen dit nog net voor de finish op.Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix inUtrecht

Reageer op dit artikel