blog

Toeterboet (liever huizen dan dit)

woningbouw

Toeterboet (liever huizen dan dit)

Hoe lelijk mag een weiland zijn voordat we er huizen willen bouwen? Dit is een oproep om op zoek te gaan naar stukjes Nederland waarvan we met z’n allen zeggen: liever huizen dan dit.

Laten we het geen oorlog noemen, maar een oplaaiende strijd is het langzaam maar zeker wel geworden: de strijd om de ruimte. Nederland groeit en krijgt binnenkort haar 17 miljoenste inwoner. Waar moeten we met zijn allen wonen?

In de stad of erbuiten? In bouwtermen: binnenstedelijk bouwen of op het weiland? Binnenstedelijk, roept natuurminnend Nederland. Want de weilanden met koeien willen we toch met zijn allen houden? Bouwen in het weiland zal moeten, zeggen anderen weer. Want er is te weinig plaats in de stad. Bovendien wil niet iedereen in de stad wonen.

De oplossing volgens EIB-directeur Taco van Hoek: nuchter en rationeel naar de feiten kijken. Niet elk weiland is een plaatje. “Er zijn gebieden die er mooier door worden als je er woningen zou bouwen”, stelt Van Hoek.

Ringweg

Ik neem de proef op de som. Bij mij in de buurt in Alkmaar fiets ik onder de ringweg door. Ik ken dit gebied. Een lelijk allegaartje. Ruim tien jaar geleden brandde er een bowlingbaan af; er kwam nooit wat voor in de plaats. Er staan een paar vrijstaande huizen en wat bedrijfsgebouwen zonder bedrijvigheid.

Dit weekeinde las ik in Het Parool een interview met Coen Teulings. Hij vindt dat we woningen moeten bouwen op plaatsen waar de vraag echt is. De woningprijzen spreken voor zich, stelt Teulings. De plekken waar de prijzen het snelst stijgen, trekken het meest. “Waarom willen we mensen in Almere laten wonen, terwijl ze zich eigenlijk liever dichter bij Amsterdam vestigen?”

Voeten

Voorbij de ringweg bouwen moet daarom volgens hem een optie zijn. Hear, hear, hoor ik de Robin Hood van de woningmarkt in mij zeggen. Laat de mensen stemmen met hun voeten.

Het strookje langs de ringweg waarlangs ik fiets is niet groot. Maar groot genoeg voor een paar groepjes met mooie huisjes in plaats van dit verrommelde gebied, dagdroom ik.

Hek, terrein, molen - leuk voor kermismensen

 

Langs de weg ligt een evenemententerrein. Twee keer per jaar zetten hier de kermismensen hun slaapvertrekken neer. Een paar jaar geleden was er een Monster truck-show. Nu is het grasveld leeg. Een groot hek belet de toegang. Als ik door de spijlen kijk, zie ik in de verte zie een molen. De kermislui boffen.

Voetballen

Ik ben binnen de ringweg van Alkmaar opgegroeid, in een jarenzestigwijk. Ik voetbalde vaak op een klein weilandje. Het veldje wordt nu volgebouwd met woningen. Mijn zwager gaat er wonen. Best mooie rijtjeshuizen. Maar ik vraag me ook af: waar gaan die kinderen die daar straks wonen voetballen? En hoe vol gaan we onze steden bouwen?

Aan de andere kant van Alkmaar wordt er buiten de ringweg gebouwd. Op een weiland. Vronermeer-Noord, een plan dat door de crisis stil kwam te liggen. Nu gaat het toch door. Honderden woningen komen er. Alsof er nooit een crisis geweest is. Is het weiland mooi? Mwa.

Ik knijp in mijn remmen bij een grote witte loods. Het blijkt een “Toeterboet”, een plaats waar het plaatselijke trompetterkorps vrij kan blazen. Is dit een heilig huisje? Ik weet het niet. Deze wannabe Robin Hood gaat nog even broeden op een woningaanvalsplan.

Toeterboet - een heilig huisje?

 

TOP 10 LELIJKE WEILANDEN

Hoe lelijk mag een weiland of een gebied zijn voordat we er huizen willen bouwen? Met jullie hulp leg ik een verzameling foto’s en filmpjes aan waarvan we zeggen: liever huizen dan dit. Van de lelijkste weilanden/gebieden maak ik een top 10. Stuur uw foto’s en/of filmpjes inclusief adres naar m.doodeman@cobouw.nl, en/of zet ze op Twitter met de hashtag #lieverhuizendandit

 

Reageer op dit artikel