artikel

Woningen als postpakketjes

woningbouw 1483

Woningen als postpakketjes

Think Wonen wil de Apple van de bouw worden met energieneutrale fabriekswoningen die in anderhalf uur op de bouwplaats gemonteerd worden. “Nul-op-de-meterrenovaties? Slaat nergens op”, zegt oprichter Mark Spee.

Het is “oude meuk”, vindt Mark Spee, maar het heeft ook wel wat. De productiehal op het bedrijfsterrein Metalvalley in Drunen, waar Think Wonen sinds dit voorjaar zijn woningen bouwt, was tot voor kort de plek waar Wärtsilä scheepsschroeven maakte.

Als Spee, directeur en oprichter van Think Wonen, vroeg in ochtend de poorten opendoet en zijn Mercedes E4000 Biturbo het terrein oprijdt, rennen de konijnen weg en zoeken de uilen een rustig plekje. Een groot carillon op het dak herinnert aan de klokkengieterij van weleer.

Elke dag een verdieping

De hal volstaat voorlopig prima om de eerste honderden woningen te bouwen volgens het Think Wonen-concept. Stalen skeletten met betonnen vloeren staan op metalen platforms op de rails. Op elk “station” sleutelen werklieden aan het huis. Klaar? Volgende station. Zo rollen de huizen letterlijk uit de fabriek.

Woningen bouw je niet meer op de bouwplaats

Met veertien man in de hal en drie man in de bouwkeet ernaast wordt elke dag een begane grond of verdieping afgerond. ‘s Nachts gaan de in folie verpakte pakketjes met uitzonderlijk vervoer naar hun plek in het land.

“Woningen bouw je niet meer op de bouwplaats, maar assembleer je in de fabriek”, is de visie van Spee. “In één dag zet Think Wonen vier tot zes woningen in elkaar. Anderhalf uur per woning”, verzekert de bedenker van het bouwconcept, als we terug zijn in de keet. Aan de wand hangt zijn lijfspreuk. “Iedereen dacht dat het onmogelijk was, totdat er iemand kwam aan wie dat niet verteld was. Dat was Think.”

Belangstelling

Het woonconcept slaat aan. ‘Spee is een jongen om in de gaten te houden’, sprak een opdrachtgever een aantal jaren geleden al lovend over de Brabander, toen hij in een dag een rijtje woningen spitsvondig van een nieuwe, duurzame gevel voorzag.

Ook hoogleraar duurzaam bouwen Anke van Hal roemde de aanpak. Minister Stef Blok kwam eind vorig jaar persoonlijk een project van Think Wonen inspecteren en was onder de indruk. Last but not least heeft Think Wonen in Almere dit voorjaar een prijsvraag gewonnen om energiezuinige sociale huurwoningen met een huur van maximaal 550 euro te bouwen en te beheren. Belangstelling is er inmiddels ook van sociale huisvesters uit Engeland en Duitsland.

Ambitie

Spee – lang, slank, ruitjesoverhemd met spijkerbroek – is niet onder indruk van alle loftuitingen. “Iedereen vindt dat we ver zijn, maar ik denk dat we aan het begin staan van de ladder. Waar we staan en waar we naartoe willen, daar zit een heel groot verschil tussen.”

‘We’ – dat zijn vastgoedondernemer Gerard van der Horst, financieel directeur Martijn Weinreich en Mark Spee zelf. Samen bezitten ze alle aandelen. De 48-jarige Van der Horst uit Fijnaart is eigenlijk een Dik Wessels in het klein. Hij verdiende goed aan huisvesting voor asielzoekers, en belegt nu in 12.000 betaalbare woningen in Duitsland.

Mark Spee (rechts) neemt een kijkje bij een van de ‘stations’ op de werkvloer.

 

De ambitie? Spee: “Think moet de Google of Apple van de bouw worden.” Niet van vandaag op morgen, het mag zo’n vijf jaar duren. Zoals auto’s inmiddels standaard voorzien zijn van airco en navigatie, zo wil Spee huizen op een veel hoger niveau brengen. Standaard nul-op-de-meter, all electric, een tv in de badkamerspiegel, adaptieve woningen vergelijkbaar met lego; zeg maar het huis van de toekomst.

Circulair bouwen

Het is toekomstmuziek. “Eerst maar eens doen wat we beloofd hebben aan onze opdrachtgevers. En continuïteit in de hal.” Concreter is dat Spee volgend jaar een circulaire woning wil ontwikkelen: Think Green. “Een woning die helemaal uit elkaar gehaald kan worden en kan worden hergebruikt, met een restwaarde die je kunt garanderen.”

Je schrijft af, maar in feite ontwikkelt zich waarde

Spee denkt aan statiegeld van 15 tot 40 procent van de aankoopwaarde. “De betonvloer en het stalen frame gaan misschien wel driehonderd jaar mee. Door de restwaarde en een woningprijs die losstaat van de locatie, krijg je ook gunstigere financieringsplaatjes. Je schrijft af, maar in feite ontwikkelt zich waarde.”

Zover is Think Wonen nog niet. De productielijnen beginnen snel vol te lopen. Orders van 16 tot 38 woningen stromen binnen. In Hoofddorp gaat Think Wonen voor ontwikkelaar AM bouwen. Woningstichting Barneveld en Tiwos namen al woningen af. Corporaties Peelrand Wonen, Woonstede en Mooiland zijn “meer dan geïnteresseerd”.

Oude rotzooi

De Think-huizen zijn verplaatsbaar. Wonen op een niet voor wonen bestemde grond wordt daardoor mogelijk. Zo kun je over tien jaar de woning oppakken en ergens anders neerzetten. Een kraan, een dieplegger en hijsen maar. Perfect voor krimpregio’s. “Corporaties kunnen die woningen altijd naar een groeigebied sturen, of doorverkopen naar een andere corporatie”, doet Spee een idee aan de hand.

Orders van 16 tot 38 woningen stromen binnen

Het overtuigt hem erin dat sloop-nieuwbouw in de meeste gevallen verstandiger is dan renovatie. “Ik ben helemaal om.” Nul-op-de-meterrenovaties? “Slaat nergens op. Het is allemaal oplappen. Het kost minimaal 60 à 70.000 euro en dan heb je nog steeds je oude rotzooi.”

Veel beter: een rijtje van tien oude woningen binnen drie weken vervangen door nieuwbouw. Als de bewoners na drie weken terugkomen, hebben ze een nieuw huis. “Dat wordt het nieuwe renoveren”, klinkt het rebels.

Think Wonen heeft, net als kleding, verschillende maten: S, M en L. Prijzen? Vanaf 77.000 euro ex. btw voor een woning voor één tot drie personen. Daarvoor krijg je 75 vierkante meter verdeeld over twee lagen en een beukmaat van 4,5 meter. Extra klein, XS, de Tiny House-variant, kan vanaf deze maand ook.

Werkproces

De lage prijs komt door het strakke werkproces. Spee: “We leren onze mensen één ding heel goed.” Bouwvakkers zijn bijna niet meer nodig. Ruim de helft van de productiemedewerkers bij Think komt niet uit de bouw. Spee: “Bij de Volkswagenfabriek staan ook geen automonteurs langs de band. Toch is het product beter, betaalbaarder en sneller dan als ‘s werelds beste automonteur de auto zou bouwen.”

We leren onze mensen één ding heel goed

Ja, hij is een controlfreak, een perfectionist. Dat moet ook. Spee heeft geen hoge pet op van het bestaande bouwproces. “Bij de traditionele aanpak heb je altijd verloren uren. Mensen staan te wachten. Bij ons duurt elke job acht uur.” Last van weersinvloeden heb je in de fabriek niet.

Volgend jaar wil Spee naar twee productielijnen die zes dagen in de week draaien. “Dan kun je 230 woningen per jaar maken.” Die productielijnen komen op moderne productielocaties. En over een tijdje misschien ook in Engeland en Duitsland. “Liefst aan het water. Dan kunnen de woningen overdag rustig over het water vervoerd worden. Dat is veel goedkoper.” Vervoer over de weg is echter geen probleem. De woningen zijn gebouwd met een stalen skelet. “Dat is super maatvast. Bij transport heb je als het ware met aardbevingen te maken. Je rijdt over verkeersdrempels, de tegeltjes en de spiegel moeten aan de muur blijven hangen. De woningen zijn eigenlijk veel te sterk, puur voor het transport.”

Goed en duurzaam

Woningen voor Groningen? “Ja, maar de NAM zegt: ‘Alles wat je bedenkt, wordt ons intellectueel eigendom.’ Ja, dag! Ik ben wel voor delen, maar niet alles.”

Spee wil de Think-woning liever profileren als goed en duurzaam met een erg lage total cost of ownership (tco). En over tien jaar? “Dan wil ik dat Think een toonaangevend merk is. Niet per se het grootste. Maar dat anderen ook dit soort woningen bouwen, en wij dan zeggen: goh, wij zijn daar ooit mee begonnen.” 

Bouwsysteem

In de oude fabriekshal in Drunen wordt gewerkt aan een Think-woning. fotografie: Guido Benschop

De all-electric- en nul-op-de-meterwoningen van Think hebben een stalen chassis, een betonnen vloer en buitenmuren van baksteen. De woningscheidende wanden zijn dampopen (ademend). De architectuur is flexibel. De woning, die al ruimschoots voldoet aan het Bouwbesluit van 2025, kan compleet afgewerkt en woonklaar worden opgeleverd.

Fabriekswoningen

 

Meer lezen in het weekblad?

Meer lezen in het weekblad?
 Woningen bouwen in de fabriek is in opkomst. De Heijmans One en de Cubicco springen het meest in het oog. VolkerWessels prefabriceert in de fabriek voor zijn concept Morgenwonen ook alle onderdelen vooraf en zet in een dag een woning op de bouwplaats in elkaar. Mark Spee van Think Wonen plaatst kanttekeningen.

“Het proces van VolkerWessels is helemaal uitgeëngineerd. Ontzettend knap. Ze zijn vanuit traditioneel bouwen steeds een stap verder gegaan. Maar het is nog steeds 2D in elkaar knutselen en het op de bouw afbouwen.” Think Wonen gaat volgens hem een stap verder. “Wij doen het helemaal 3D.”

 Mark Spee

Mark Spee (49), zoon van een Philips-werknemer, werkte na een mts- en hts-studie een aantal jaren bij een bouwbedrijf voordat hij voor zichzelf begon. Met zijn bedrijf Doe-het-niet-zelfwinkel maakte hij tien jaar geleden kant-en-klare uitbouwen. Hij bedacht ook een energieleverende uitbouw, maar die sloeg niet aan. Aannemers namen de gewone aanbouwen wel af. Totdat de crisis kwam, toen bouwden de aannemers ze zelf. Spee ging in 2012 failliet. Plegt-Vos startte door met Spee en zijn Think Wonen-concept. Vastgoedondernemer Gerard van der Horst nam begin 2015 het belang van Plegt- Vos over.

Reageer op dit artikel