artikel

Sustainer Home combineert duurzaamheid en comfort

woningbouw 1043

Sustainer Home combineert  duurzaamheid en comfort

Omdat een bestaande woning verduurzamen veel geld kost, ontwierpen twee sociologen, een architect en een milieutechnoloog een duurzame nieuwbouwwoning voor een betaalbare prijs.

Hun Sustainer Home is in meerdere opzichten flexibel. Het kan worden aangesloten op elektra, waterleiding en riolering, maar ook zelf voorzien in energie en drinkwater. Door zijn modulaire opbouw is deze woning aanpasbaar aan iedere gezinsgrootte en behalve als woonhuis, ook bruikbaar als recreatiewoning of kantoor. De simpelste versie kost inclusief keuken en badkamer, maar exclusief BTW, fundering en transportkosten circa 55.000 euro. De duurste, geheel zelfvoorzienende versie kost ongeveer het dubbele.

Smart Home System

Wonen zonder meer van de aarde te nemen dan je nodig hebt. Dat was een van de leidende principes van het ontwerpteam. Beton, staal en andere bouwmaterialen waarvan bij het productieproces veel CO2 vrijkomt, zijn in deze woning taboe. “We bouwen alleen met duurzame, hergebruikte of herbruikbare materialen. Een Sustainer Home produceert gedurende zijn levenscyclus minder dan 10 procent van de CO2 uitstoot van een reguliere woning, terwijl het comfort op hetzelfde niveau ligt,” claimt het bedrijf bij monde van Niko Bergsma.

Een Sustainer Home is opgebouwd uit modules van 9 vierkante meter die gestapeld en geschakeld kunnen worden. Oorspronkelijk zouden zeecontainers worden gebruikt als basiselement. Die keuze legde te veel beperkingen op. Houtskeletbouw, dat anders dan zeecontainers binnen de regels van het Bouwbesluit valt, bleek een goed alternatief. Een basiselement bestaat uit een skelet van populierenhout met gevels van Hollandse Western Red Cedar uit bossen van Staatsbosbeheer. Voor de kozijnen, voorzien van tripleglas, wordt Finti-hout gebruikt uit duurzaam beheerde Finse bossen.

Wij zijn jong en willen snel resultaten laten zien

Sustainer Homes zijn standaard voorzien van windmolens en hoogrendement zonnepanelen op het dak, die 5000 kilowatt stroom per jaar leveren. Hoogwaardige isolatie zorgt, in combinatie met een luchtwarmtepomp, voor een aangename temperatuur binnenshuis. In de zelfvoorzienende versie kan regenwater worden gebruikt voor douche, toilet en wasbak en tot drinkwater worden gezuiverd. Het afvalwater wordt gefilterd met een plantenfilter of een IBA-systeem (Individuele Behandeling Afvalwater) en dan terug de grond in geleid. Temperatuur, water en energieverbruik worden gereguleerd in een Smart Home System dat inzicht geeft in het verbruik en onderhoud van het Sustainer Home.

Interesse recreatiesector

Het ontwerp won in 2015 de ASN Bank Wereldprijs, wat in belangrijke mate bijdroeg aan de bekendheid van deze woningen. Over belangstelling zeggen de makers geen klagen te hebben. De off grid-versie valt vooral in de smaak van de Amerikaanse markt, waar zelfvoorzienende woningen een normaler verschijnsel zijn dan in Nederland. In eigen land tonen met name particulieren en recreatieondernemers interesse, in veel gevallen voor het type met nutsaansluitingen.

De betrekkelijk lage prijs van het Sustainer Home is onder andere het gevolg van de modulaire opbouw. Dat verlaagt de ontwerpkosten. De prefab modules worden kant en klaar vervoerd per vrachtauto en het vervoer kan bij grote aantallen zo efficiënt worden ingericht dat de prijs aanzienlijk daalt. De montage op de bouwplaats kost slechts enkele dagen en ook dat drukt de prijs.

Statushouders

Het bedrijf richt zich voorlopig vooral op particulieren en beheerders van vakantieparken, zegt Niko Bergsma. Maar er komen ook veel aanvragen binnen van ondernemers die flexibele kantoorruimte zoeken. En verder informeren gemeentebesturen naar de mogelijkheden om statushouders te huisvesten. Daar liggen zeker groeimogelijkheden, zegt Bergsma. “Gemeenten kunnen op termijn belangrijke klanten worden. Maar overheden hebben doorgaans veel tijd nodig voor besluitvorming. Wij zijn een jong bedrijf, wij willen liefst snel resultaten laten zien.’’

Particulieren en recreatie-ondernemers tonen vooral interesse

De eerste proefopstelling van een Sustainer Home staat op FabCity, een verzameling van zo’n 50 paviljoens met voorbeelden van innovatieve huisvesting op het Java-eiland in Amsterdam. Voor dit prototype werd nog een zeecontainer gebruikt. Inmiddels begint de verkoop van de vernieuwde versies in houtskeletbouw op gang te komen, meldt Bergsma.

De eerste Sustainer Homes moeten dit jaar verrijzen op een recreatiepark in Limburg en in de experimentele nieuwbouwwijk Almere-Oosterwold, waar ook plaats is voor woningen zonder rioolaansluiting. Verder is de bouw van een strandpaviljoen met een oppervlak van 200 vierkante meter in voorbereiding. Over de financiering en verzekering van het nieuwe woningtype zijn besprekingen geopend met banken en verzekeringsmaatschappijen. In 2017 wil Sustainer Homes ook actief worden op de Europese markt.

Waternest: wonen in harmonie met de natuur

Het Waternest van de Italiaanse architect Giancarlo Zema wordt aangeprezen als de ideale manier om in harmonie met de natuur te wonen. Dit drijvende huis heeft een doorsnee van twaalf meter, een hoogte van vier meter en een vloeroppervlak van honderd vierkante meter. Het bestaat voor 98 procent uit herbruikbaar materiaal. De schil bijvoorbeeld is opgebouwd uit gerecycled hout en aluminium. Grote ramen bieden een wijds uitzicht over de omgeving. Het Waternest heeft door het gebruik van zuinige apparatuur maar weinig energie nodig. Zestig vierkante meter zonnepanelen op het houten dak zorgen voor alle benodigde energie. Een gezin van vier personen kan er comfortabel wonen, zegt Ecological Floating Habitats, het Londense bedrijf dat dit huis, ook bruikbaar als kantoor, winkel, restaurant of expositieruimte, heeft gebouwd.

Het Waternest is geschikt voor rivieren, meren, baaien en zelfs zeeoppervlakten met kalm water, maar kan voorlopig alleen in warmere klimaten worden afgemeerd. Aan aanpassingen voor koudere regio’s als Scandinavië wordt gewerkt.

Wonen in een Waternest is niet voor iedereen weggelegd. De prijs begint bij 500.000 euro voor de kleinste versie.

Werken aan drijvende stad

Niet bedoeld om in te wonen, wel om indrukken op te doen over bouwen op het water is het Drijvende Paviljoen in de Rijnhaven in Rotterdam. De drie geschakelde eilanden van architect Rutger de Graaf van het Delftse bureau Deltasync worden gebruikt voor congressen, exposities en presentaties onder andere op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

De paviljoens zijn gebouwd door Dura Vermeer. Ze drijven op platen van geëxpandeerd polystyreen. De koepels zijn bekleed met ETFE folie dat circa honderd keer lichter is dan glas. De ‘’bollen’’ met hun typische vorm worden verwarmd en gekoeld met zonneenergie en oppervlaktewater en zijn grotendeels zelfvoorzienend. Zo wordt ook het eigen toiletwater gezuiverd.

Dezelfde technieken zijn volgens De Graaf heel goed bruikbaar voor drijvende woningen. De architect, die eerder de bouw van zes drijvende woonhuizen in de Delftse Harnaschpolder begeleidde, werkt aan plannen voor drijvende steden, die behalve uit woningen, bestaan uit onder andere kantoren en kassen voor de kweek van groenten.


Sustainer Homes is in 2015 opgericht door Gert van Vugt (socioloog),Jacintha Baas (socioloog), Ir. Wolf Bierens (milieutechnoloog) en Ir. Sol van Kempen (architect).

Lees meer uit de special Duurzaamheid & Energie

Reageer op dit artikel