artikel

‘Zaanstreek weer in trek bij investeerders’

woningbouw 170

‘Zaanstreek weer in trek bij investeerders’

Zaanstad heeft bouwlocaties nodig voor duizenden woningen. “Dit najaar komen we met een plan van aanpak”, beloofde wethouder Jeroen Olthof tijdens het Cobouw Café in Zaanstad. Cobouw belde hem voor een update.

“Het gaat goed hier. Aan investeerders geen gebrek. Twee jaar geleden stopten ze nog bij het Noordzeekanaal, nu zien ze ook weer kansen in de Zaanstreek”, reageert Olthof. “Hoe het met de benodigde woningbouwlocaties zit? Die zijn er. Na een uitvoerige consultatie hebben we vier locaties aangewezen. De Achtersluispolder aan de zuidkant bij het Noordzeekanaal, in het centrum van Zaandam bij de huidige ontwikkeling Inverdan, in het middengebied tussen twee stations en in het noordelijk deel op het industriegebied, waar veel panden leegstaan.”

Losse projecten

Niet uitbreiden, maar inbreiden dus. Het weiland blijft dus toch onaangetast? Olthof: “Ja. Dat is het leuke. Tijdens het Cobouw Café in december is die discussie losgemaakt.” Toch ziet hij ook risico’s. “Bij een uitleglocatie kun je in één keer een plan ontvouwen voor duizend woningen. Nu krijgen we te maken met veelal kleinere, losse projecten. Het is zaak om de som van die projecten te bewaken.”

De gemeente rekent op ingewikkelde procedures over milieucontouren. En op discussies met bewoners die bouwwerkzaamheden in hun ‘tuin’ niet altijd waarderen. “Dat vraagt om een transparant proces. En we moeten niet per locatie het wiel opnieuw uitvinden.”

Nieuwe woningen

Tussen de tienduizend en twintigduizend woningen moeten erbij tot 2025, 2030. Dat komt neer op een productie van zeshonderd à zevenhonderd woningen per jaar. Wat voor woningen? “Per gebied moeten we dat bekijken. Duurder waar vooral sociaal zit en vice versa. Bovenal willen we een gevarieerd woningaanbod en doorstroommogelijkheden.”

De wethouder werkt de locatieplannen verder uit. Van paniek is geen sprake. “De komende vijf jaar zijn er voldoende bouwlocaties. Momenteel zijn er 180 tot 200 projecten in ontwikkeling.” Dus echt niet het weiland in? “Nee. Wij willen het groen behouden. Dat maakt de Zaanstreek uniek in de metropool.”Agenda

Cobouw café tiny housing (Almere)

Datum: 6 juli
Locatie: KAF (Schouwburg Almere), Esplanada 10, 1315 TA Almere
Aanvang: 14:00
Programma: Dit Cobouw Café staat in het teken van Tiny Housing en is gekoppeld aan de Bouwexpo Tiny Housing. De gemeente Almere en het Woningbouwatelier schreven een prijsvraag uit waarop 248 inzendingen binnenkwamen. De 25 winnende concepten worden tijdens deze editie bekendgemaakt.
Gasten en sprekers: Alastair Parvin van Wikihouse Londen. Stef Blok, minister voor Wonen. Tjeerd Herrema, wethouder Almere. Jeroen van de Wiel, directeur KAF. Marco de Kat, raadslid Almere.
Wilt u er bij zijn? Cobouw mag tweehonderd kaarten weggeven. Aanmelden kan via www.cobouw.nl/cobouwcafe onder het kopje agenda.Cobouw Cafébij u in de buurt

Wilt u dat wij naar uw dorp,provincie of stad komen? Neem dan contact op met Thomas van Belzen.

Telefoon: 06 53 86 67 93.
Mail: t.v.belzen@cobouw.nl
Aanmelden: www.cobouw.nl/cobouwcafe 

Reageer op dit artikel