artikel

Tiny experience

woningbouw Premium 671

Tiny experience
Suzanne van de Kerk

Twee weken geleden moest de ‘Tiny House’-beweging het ontgelden in mijn column. Nou ja, niet zozeer het fenomeen ‘Tiny House’, maar veel meer de opportunistische manier waarop de bouwsector zo’n fenomeen probeert te vertalen naar business opportunities.

Bouwwerken worden immers steeds duurder en de (kostengedreven) compensatie daarvoor lijkt gevonden te worden in nog minder waardecreatie voor klanten. Denk aan het zoeken naar de grenzen van de bouw­regelgeving, het verhogen van bebouwingsdichtheden of het verkleinen van woonoppervlak als de markt vraagt om goedkopere huizen.

Vorige week mocht ik op uitnodiging van Jurgen van de Ploeg van Faro Architecten een nacht doorbrengen in Tiny Tim. Een piepklein huisje dat in alle facetten onafhankelijk is van centrale voorzieningen. Met recht een autarkische woonbeleving. Tiny Tim is gebouwd om te experimenteren met Tiny Houses. Kijk! Dan wordt het interessant. De ontwikkelaars van Tiny Tim hebben experimentele technieken toegepast voor de zuivering van afvalwater, het gebruik van batterijen en de toepassing van biobased-materialen. Men denkt serieus na over manieren waarop dit huisje industrieel opgeschaald kan worden.

Dan moet er nog wel wat gebeuren. Het huisje kost nu meer dan 50.000 euro, inclusief die experimentele technieken. De waarde die ik er aan geef ligt ergens op de helft daarvan. Werk aan de winkel dus. Uiteindelijk verwacht ik dat slimmigheden die bedacht worden bij dit soort ontwikkelingen, ook weer hun weg vinden naar de reguliere woningmarkt. Misschien heeft straks ieder huis wel zijn eigen waterzuivering en is het gebruik van gelijkstroom in ‘gewone’ huizen straks de normaalste zaak van de wereld.

Maar eerst moet Tiny Tim doorontwikkeld worden. Anders blijft het een leuk eenmalig experiment voor Faro, de studenten die hielpen en de sponsorende bedrijven. Doorontwikkeling vraagt nog veel investeringen in techniek, prototyping en productie. Benieuwd hoe Jurgen dat voor elkaar bokst.

Reageer op dit artikel