artikel

Brabantse bouwer opereert vooral in Randstad

woningbouw

Brabantse bouwer opereert vooral in Randstad

De Brabantse bouwopgave mag dan groot zijn. Typisch Brabantse bouwers zoals Van der Maazen Bouwgroep opereren vooral in de Randstad.

{intermezzos:1]Zijn opa was aannemer, zijn vader begon zestig jaar geleden voor zichzelf met de bouw van een basisschool in het Brabantse dorpje Lithoyen. Theo van der Maazen (53) nam in 1989 het stokje over. Duurzaamheid zit bij dit familiebedrijf in de genen.

“We zijn vooral goed in seriematige woningbouw en collectief particulier opdrachtgeverschap”, zegt Van der Maazen. “En wij werken met vijf vaste bedrijven binnen een bouwgroep.”

Duurzaam denken stroomt door de aderen van dit bedrijf, weten omstanders. “Dat klopt wel”, lacht directeur Theo van der Maazen. “Dat begon zeventien jaar geleden met een prijsvraag van de gemeente Oss. Het gemeentebestuur wilde een duurzame woonwijk. Dat past goed bij jullie, zei de wethouder. Jullie denken anders.”

‘Let op duurzaamheid, het ontwerp en stedenbouwkundige aspecten’, was de opdracht. Van der Maazen voelde zich uitgedaagd. Hij kwam terug met een collectief WKO-concept, voor die tijd vernieuwend. “We beheren het nog steeds. Of ik eigenwijs ben? Als je iets nieuws wilt doen, moet je ook een beetje eigenwijs zijn. Maar goed luisteren naar mensen is voor een bouwer minstens zo belangrijk.”

Eigen energiebedrijf

Overdrijft Noord-Brabant niet met nul-op-de-meterambities?

Duurzaam bouwen? Best leuk. Het avontuur in Oss smaakte naar meer. Van der Maazen richtte een eigen energiebedrijf op, legde steeds vaker warmte-koudeopslag en andere inovatieve systemen aan, stortte zich op gasloze woningen. “Daardoor zijn onze klanten iets minder afhankelijk van de Eneco’s van deze wereld.”

Fantastisch, vinden ook bestuurders in Brabant. De vraag is echter of de provincie Noord-Brabant niet overdrijft met zijn nul-op-de-meterambities? Welke particulier trekt zijn portemonnee om zijn woning nul-op-de-meter te krijgen? Nee, dan liever een blitse badkamer of keuken.

De bouwdirecteur juicht de Brabantse ambities toe. Toch ziet ook hij dat in de bouw nog niemand “het nul-op-de-meter-ei van Columbus” heeft gevonden. “Wij ook niet. Vooral de financiële paragraaf blijft lastig. Technisch is alles goed mogelijk. Wat wel goed is aan de drive van Brabant is dat partijen elkaar steeds vaker opzoeken. Je komt vaker in contact met gelijkgestemden.”

Hipper worden

Particulier heeft liever blitse keuken dan nul-op-de-meterwoning

Noord-Brabant probeert nu ook particulieren te strikken voor een nul-op-de-meter-metamorfose. De twee bouwers met de beste plannen krijgen 100.000 euro. Het spreekt één van de oprichters van de Duurzaamheidsfabriek in Oss aan. “Maar het zou beter zijn als meer bedrijven aanspraak zouden maken op dat geldbedrag. Hoewel. Bedrijven moeten de kans ook willen krijgen. Het moet niet alleen om die subsidie gaan. Bij grote interesse kan de provincie altijd nog iets bij leggen.”

Het is een kwestie van tijd voordat heel Nederland nul-op-de-meter smult en lult, denkt de Brabander. “Het moet ook hipper worden. En los daarvan: wie staat het dichtst bij de particulier? Dat zijn kleine klusbedrijven en zzp’ers. Grote bedrijven zouden met hen moeten gaan samenwerken.”

Duurzaam bouwen is meer dan de energierekening verlagen, stelt Van der Maazen. “Wij kijken naar de hele keten, maar altijd eerst naar ons eigen duurzame bedrijfsvoering. Zo hebben we een eigen prefabfabriek, werken we veel met hout en voorzien we onszelf van energie met onze biocentrale, waarin we ons afval verwerken. Tot slot rijden we in elektrische auto’s. Duurzaamheid heeft ook te maken met de mens centraal stellen. Met samenwerking en betrokkenheid. Wij nemen alleen mensen aan die het echt leuk vinden om met de klant in contact te zijn. We hebben ook zelden conflicten.”

Niet lelijk

Groen bouwen hoeft niet lelijk te zijn, besluit hij. Juist niet. “Wij vinden het een sport om zo subtiel mogelijk met duurzame oplossingen om te gaan. Verstoppen pv-cellen in het pannendak. Wij vinden het een compliment als onze opdrachtgevers zeggen: je ziet helemaal niet dat het duurzaam is. Nul-op-de-meter kan er ook strak uitzien. Sterker nog. Dat moet juist. Het moet ook een opwaardering van de wijk opleveren.”

‘Brabant goes duurzaam’. Aan dit bedrijf zal het niet liggen. Nu nog wachten tot het duurzame opdrachten regent in Brabant. Want, dat is niet het geval. Was het maar zo. “In het gebied waar wij opereren lopen we economisch gezien niet voorop. Daarom werken wij veel in de Randstad. In de regio Rotterdam en Utrecht. Haha.”

Reageer op dit artikel