artikel

Klantblijheid moet op nummer één

woningbouw

Klantblijheid moet op nummer één
Suzanne van de Kerk

Bianca Seekles (41) wordt per 1 januari de nieuwe bestuursvoorzitter van ERA Contour. Ze volgt Henk Homberg op. “Ik zit iets dichter op de mensen.”

Is Bianca Seekles de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van een groot bouwbedrijf? De vraag dringt zich op tijdens het gesprek met haar en de afscheidnemende huidige bestuursvoorzitter Henk Homberg (60). “We vroegen het ons af”, zegt Homberg.

In de Cobouw50, de lijst met de vijftig grootste bouwers van Nederland, komt geen enkele vrouw als bestuursvoorzitter of algemeen directeur voor. En ook in de groep daaronder staan nauwelijks vrouwen aan de top. Dus Seekles is een van de weinige topbouwvrouwen. Hoe vindt ze dat? “Ik vind het eigenlijk een non-item”, zegt Seekles. Homberg: “Het is eigenlijk flauwekul.”

Duidelijk. Dan hebben we het daar niet meer over. Homberg: “Ik vind wel dat je een goede mix in je organisatie moet hebben. Diversiteit. Dan heb ik het niet alleen over mannen en vrouwen, maar ook verschillende achtergronden van mensen. Bij ERA Contour zijn we niet allemaal klonen van elkaar.”

Seekles werd in mei van dit jaar door Homberg bij moederbedrijf TBI Holdings naar voren geschoven. Homberg: “Ik heb meerdere keren Bianca genoemd. Is dat omdat ze een vrouw is?, werd gevraagd. Nee, daar gaat het helemaal niet om. Ze is toevallig een vrouw. Dat vind ik wel leuk, maar het gaat om kwaliteit.”

Homberg zelf wilde al een tijdje wat anders doen. Hij is sinds vorig jaar vice-voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland, en zal vanaf januari ERA Contour en later TBI met raad bijstaan. Homberg was in de vijftig toen hij in 2009 bij ERA bestuursvoorzitter werd. Seekles is 41. Seekles: “Eigenlijk nog best jong. Meer dan vrouw-zijn vind ik dat…” Homberg: “Zeer opvallend.” Seekles: “Ja, dat vind ik ook.” Te jong? “Nee, dat niet. Ik heb het gevoel dat ik er wel aan toe ben.”

Ik ben ook veel extraverter dan Henk van nature. Van veel geluid en aanwezigheid

Met de Rotterdamse Seekles, die na de hts een aantal jaren voor Bokx Project in Vlaardingen werkte, krijgt ERA Contour een ander type leider. “We zijn heel verschillende type mensen. Ik denk dat ik iets dichter op de mensen zit. Ik ben ook veel extraverter dan Henk van nature. Van veel geluid en aanwezigheid zal ik maar zeggen.” Ze schaterlacht.

Homberg, met een grijns: “Je hoeft de knop maar aan te zetten en ….” Seekles: “Mensen zeggen altijd dat ze weten of ik binnen ben, want dan hoor je mijn lach door het gebouw heen.”

Klanttevredenheid is niet genoeg, te mager

Maar ERA Contour zal niet wezenlijk veranderen onder haar leiding, zegt ze. Ze werkt er sinds 2000, en steeds nadrukkelijker drukt ze haar stempel. Seekles, die vanaf 2011 in de directie zit, is bijvoorbeeld een van de initiatiefnemers van het TBI Woonlab, waarin verschillende TBI-ondernemingen samenwerken om innovatieve woonconcepten te ontwikkelen. Ook zette ze consumentgericht ontwikkelen bij ERA Contour op de kaart. “Klantblijheid”, is zo’n typisch Seekliaans woord. Klanttevredenheid is niet genoeg. “Te mager.”

“We willen de beste zijn op het gebied van wonen. Zorgen dat we die klantblijheid op nummer één hebben staan. Betere woningen, leukere plattegronden, en zorgen dat we daar geld mee verdienen. Dat moet ook gewoon gebeuren. En daar hoort een hele strakke procesgang bij.”

Co-creatie, duurzaamheid, en “wij zijn van de stad”, zijn terugkerende woorden bij Homberg en Seekles. Op zogeheten samenwerkingsplekken in Zoetermeer zitten co-makers maar ook opdrachtgevers. Andersom werken mensen van ERA Contour ook bij Ymere in Amsterdam. Dankzij de ketensamenwerking, waar Homberg een drijvende kracht achter was.

ERA Contour is door het co-makership beter en goedkoper geworden, vindt zowel Seekles als Homberg. Maar wat Seekles betreft moet de consument nog meer profiteren. ERA Contour kan al maatwerkconceptwoningen maken dank zij de robots van TBI-onderneming Voorbij. Maar er is meer te winnen. “Ik zou het heel fijn vinden als we de bouwmethodiek optimaal kunnen inzetten voor het faciliteren van de klantblijheid.”

Ik denk dat er veel meer niches gaan ontstaan

Een bulk rijtjeshuizen maken is verleden tijd, is haar overtuiging. “Ik denk dat er veel meer niches gaan ontstaan. Er zijn zoveel verschillende soorten mensen, die allemaal verschillende dingen willen op verschillende plekken. Want elke plek vraagt om iets anders en elke bewoner vraagt om iets anders. Ik denk dat er nog heel veel te winnen is in het maken van nieuwe, betere producten.”

Heeft Homberg nog een advies dat hij wil meegeven aan Seekles? “Ja. Ga vooral door met die vernieuwing. Blijf doorgaan met die zoektocht. Dat hoort ook bij dit bedrijf.” Seekles: “Gelukkig ben ik daar ook van.”

ERA Contour

Ontwikkelende bouwer (“wij noemen onszelf ruimtemakers”) ERA Contour herstelt zich sterk na twee crisisjaren, 2013 en 2014. De omzet zakte weg naar 125 miljoen in 2014, het dieptepunt. Honderdveertig van de 450 mensen raakten hun baan kwijt. Oorzaak: de verhuurdersheffing en de gestokte woningmarkt. Corporaties stopten acuut met allerlei projecten. Inmiddels hebben veel volkshuisvesters renovatieprojecten gestart en kan ERA Contour profiteren van een aantrekkende woningmarkt. Dit jaar wordt een omzet van 175 miljoen euro verwacht, volgend jaar 200 miljoen. In 2014 werden 574 woningen verkocht. Een recordaantal. Dit jaar staat de teller in november al boven de zeshonderd. Het herstel gaat zo snel dat een deel van het ontslagen personeel is teruggekeerd.ERA Contour doet nauwelijks mee met aanbestedingen. Seekles: “Als we de keuze hebben, doen we het niet. We zijn niet van de koude acquisitie. We zijn van co-creatie. Zorgen dat je samen beter wordt. Een aanbesteding heeft dat niet echt als uitgangspunt.” Homberg: “Door samen te werken kun je plannen maken die hartstikke scherp in kostprijs zijn, maar wel dusdanig dat iedereen er wat mee zou kunnen verdienen.”

Reageer op dit artikel