artikel

De klant vraagt er niet om…

woningbouw

De klant vraagt er niet om…

… en dus verkopen wij een kat in de zak. Als we tien, twintig of dertig jaar geleden hadden geweten wat we nu weten, hadden we de zaken heel anders aangepakt. Dat geldt zeker in de woningbouw. Een woning staat gemiddeld zo’n honderd jaar, en eigenlijk worden we dus honderd jaar lang geconfronteerd met de consequenties van onze foute beslissingen uit het verleden.

Neem asbest. Het leek vroeger een goede keus als bouwmateriaal: sterk, slijtvast en goedkoop. Al in de jaren dertig werd er gewaarschuwd voor de gezondheidsgevaren van asbest en in 1975 was het ‘onomstotelijk’ duidelijk dat het materiaal schadelijk was. Toch werd er nog tot 1993 volop met asbest gewerkt. Nu moeten wij deze foute keuze uit het verleden herstellen. Een kostbare zaak, waarvoor de verantwoordelijkheid bij de woningeigenaar ligt.

Een nieuwe woning die niet met de meeste recente kennis is gebouwd, blijkt een kat in de zak voor de koper.

Nu, in 2015, zitten we in dezelfde situatie. Al decennia zijn er duidelijke signalen over de problemen met fossiel energieverbruik. We weten allemaal al minstens vijf jaar zeker dat de woning zonder energierekening de beste keuze is. De techniek is volwassen en energieneutraal is financierbaar door de besparing op de energierekening. We zijn zelfs al druk bezig om de bestaande woningvoorraad energetisch te verbeteren, om zo onze foute beslissingen uit het verleden te corrigeren.

En toch bouwen we nog steeds woningen mét een energierekening. Eind 2014 werd nog een groot aantal bouwaanvragen ingediend met een epc van 0,6. Begin 2015 verschenen er veel artikelen over hoe je zo slim (lees: goedkoop) mogelijk op een epc van 0,4 uitkomt. En dat terwijl we de woning zonder energierekening allang kunnen leveren en sinds 1 januari 2015 financierbaar is. Nogmaals, een woning staat gemiddeld honderd jaar! Wellicht gelooft u nog dat in 2015 een woning met energierekening normaal is. Maar denkt u hem nog verkocht te krijgen in 2050? Of in 2075? Ik niet!

 

Afgewaardeerd 

Beste toekomstige woningeigenaar: trap er niet in! Wie in 2015 nog een nieuwbouwwoning met energierekening koopt, koopt een kat in de zak. Uw nieuwe woning is over twintig jaar hopeloos verouderd en wordt afgewaardeerd door uw energielasten. En trap ook niet in het verhaal van ‘meerkosten’: een nieuwbouwwoning hóórt energieneutraal te zijn, dus daar kun je geen meerkosten voor rekenen. Immers: hoort u nog wel eens iets over de meerkosten van een asbestloze woning? Ik ook niet…

Beste projectontwikkelaar: kom niet met het argument “de klant vraagt er niet om” of “het is duurder”. Zolang uw klant niet weet wat mogelijk is, vraagt hij er inderdaad niet om. U bent de professional en weet dat woningen over vijf jaar energieneutraal moeten zijn. U weet dat het nu al financierbaar is. U weet dat we in Nederland naar financiering op basis van woonlasten gaan en dat daardoor zal gaan gelden: hoe hoger de energierekening, hoe lager de woningwaarde. Immers: overweegt u nog wel eens een asbestdak? Ik ook niet…

Beste hypotheekverstrekker, bank en financieel adviseur: wat ben ik teleurgesteld in u. Een terugbetaling op de studieschuld van 150 euro per maand geeft iemand 28.000 euro minder hypotheekruimte. Maar of de te kopen woning een energierekening van 0, 150 of 300 euro heeft, maakt niets uit. Niemand van u maakt de nieuwe financieringsmogelijkheden inzichtelijk. Heeft u geen belang bij een waardevaste woning? Ligt het aan de minister, AFM en Nibud? Heb ik dan uw lobby naar hen gemist? Of bent u bang voor de houdbaarheid van uw bestaande hypotheken? Vast! Maar financiert u nog een woning met asbest dak? Ik weet dat u het nog doet…

Ellen van Acht, directeur / bestuurder KUUB Centrum particuliere bouw, directie Reimarkt, Duurzame bouwvrouw 2014
Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @EllenVanAcht

 

Reageer op dit artikel