artikel

Private kwaliteitsborging wordt geen feest

woningbouw

Bij de aanbouw van de kleedkamerruimte van een voetbalvereniging voeren de aannemer en de installateur hun werkzaamheden uit op basis van een volledig uitgewerkt bestek. Hierin is ook het type afvoerrooster voor de douches beschreven. Om het douchewater optimaal af te voeren, past de installateur een rooster toe dat beter past bij de afvoergeul. Na de eerste wedstrijd van het voetbalseizoen, wordt de installateur gebeld: de doucheruimte staat blank. De installateur krijgt de schuld; hij heeft het rooster immers aangepast.

Het probleem blijkt bij inspectie echter niet het type afvoerrooster, maar de vloer die niet op afschot is afgesmeerd. Een vervelende situatie voor de installateur. In eerste instantie is hij de gebeten hond; hij had een ander rooster aangebracht. Uiteindelijk is de vloer aangepast. Maar achteraf zaken herstellen, levert altijd extra kosten op en veel ergernis.

Opdrachtnemers moeten de gevraagde kwaliteit leveren; dat staat buiten kijf. En voorkomen van fouten is voor iedereen beter. In de installatiebranche hebben wij daarvoor de ’beproeving’ uit de Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV). Op basis van de UAV test je samen met de opdrachtgever of het werk is uitgevoerd zoals afgesproken.

Niet fair

Op dit moment is de Wet private kwaliteitsborging in de maak. Deze wet moet hét middel worden om kwaliteit te gaan borgen. Dat gebeurt door de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer te vergroten. Die wordt aansprakelijk voor alle gebreken die bij de oplevering niet zijn opgemerkt. Hierdoor is een goede beproeving of oplevering voor de opdrachtnemer niet meer belangrijk. Alle problemen na ingebruikname worden toch wel opgelost via de veel grotere aansprakelijkheid van opdrachtnemers. Ook problemen die zijn veroorzaakt door het gebruik van de opdrachtgever en niet door fouten van de opdrachtnemer. En dat is niet fair!

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor de doucheruimte van de voetbalvereniging. Met een goed beproeving hadden de voetballers na hun eerste competitiewedstrijd geen zwemvesten aan hoeven te trekken.

Margreet van Deurzen, hoofd afdeling Werkgever & Ondernemer bij Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL

Reageer op dit artikel