artikel

Stroomversnelling

woningbouw

Stroomversnelling

Binnen het palet van vakanties is er maar één die me aanspreekt: de werkvakantie. Gut, wat ben ik blij dat ik geen last heb van een recessiecomplex.

‘Recessie’ – betekent dat trouwens niet letterlijk achteruitgang? Ik ken meer mensen die doorgedraaid van vakantie terugkwamen dan die er overspannen instapten. De elkaar wijs gemaakte noodzaak om er eens ‘tussenuit’ te moeten staat in nauwe relatie met de miljarden die er aan uit worden gegeven. Hoezo crisis? Oké, ook ik kijk liever naar een blauwe lucht dan naar een verregende stoep, maar het is nergens beter vertoeven dan op je eigen plee en te luimen in je eigen intieme en vertrouwde bedstee. Ik moet wel toegeven dat ik zelf een congégevoel krijg als iedereen uit mijn omgeving een tijdje de kuierlatten neemt en uit mijn zicht verdwijnt. Met die beleving komt mijn gespleten geest toch weer even om de hoek kijken.

Iets anders: zal hij die geest gaan missen? Brinkman bedoel ik. Hoewel ik niet op zijn afscheidsfeestje mocht komen, weet ik uit betrouwbare bron dat Elco er elke veertien dagen als een speer bij was om mijn column te lezen. Hij was volgens mij ook een van de weinigen binnen Bouwend Nederland die er af en toe een glimlach van op zijn tronie kreeg en weet wat relativeren is.

De onlangs met veel bombarie misplaatste handtekening die hij vlak voor zijn afscheid heeft gezet onder een renovatiedeal, duidt erop dat hij al eerder afscheid had genomen. Samen met negen andere co-makers, waaronder ook de btw-succes najagende ‘Henkies Kleine Bouwers’, zijn er onder de titel ‘Stroomversnelling’ vier grote BN-leden met een dik gevulde orderportefeuille gelinkt aan een zestal woningbouwcorporaties. Maar liefst 11.000 duurzame woningrenovaties liggen op hun bordje en het smaakt naar meer.

De ‘bouwers’ benadrukken dat er gewerkt gaat worden volgens het zogenaamde “open-source” principe. Geen idee wat een aannemer daarmee kan bedoelen, maar open-source heeft in ieder geval geen rol gespeeld binnen de top van Bouwend Nederland. Uit het niets komt er iets uit de lucht gevallen voor vier grote leden, waarbij alle anderen voorlopig het nakijken hebben. Volgens mij is een belangenvereniging er voor alle contributiebetalers, ook voor de Calimero’s met een aanhanger.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel