artikel

Duurzaam, goedkoop en flexibel wonen onder glas

woningbouw Premium

Duurzaam, goedkoop en flexibel wonen onder glas

Twee architecten denken met hun G-House een goedkoop en snel te bouwen woningtype te hebben ontwikkeld gebaseerd op de kassenbouw. Het G(lass)-House is vooral bedoeld voor kleine, lastig te ontwikkelen terreinen achter bestaande bebouwing, die vaak jaren onbenut blijven.

Gerard Rijnsdorp en René Onsia vinden dat zij twee industriële bouwsystemen hebben samengevoegd tot een nieuw systeem, namelijk de kassenbouw en de houtskeletbouw. In hun visie fungeert de kas als een mantel voor de woning, die in zeer korte tijd neergezet kan worden omdat bijvoorbeeld een lichte fundering volstaat. Hierdoor is in de visie van de bedenkers nauwelijks sprake van overlast of schade voor de omgeving. Na het maken van de fundering en de beganegrondvloer kan het huis in de ogen van Rijnsdorp in een paar weken klaar zijn.

Zodra de kas staat, kan de aannemer binnen, dus zonder weersinvloeden, de onderdelen van het houtskelet monteren. Als een doos staan dan de beneden- en eerste verdieping van de woning in de kas. De verdiepingen zijn bereikbaar via trappen in de serre, zoals de ontwerpers de kas aanduiden: een extra ruimte om de woning heen, die met name in het voor- en najaar is te gebruiken. De kas krijgt, evenals in de tuinbouw, dakpanelen die kunnen ventileren.

In een rijtje gebouwd, worden de woningen gescheiden door houten wanden. De buitengevels kunnen met een materiaal naar keuze worden afgewerkt, bijvoorbeeld met stucwerk, hout of metselwerk.

De installaties in de woning zijn gecombineerd met een centrale trap in de kern van de plattegrond. Daardoor kunnen ruimtes als keuken, badkamer en toilet op elke verdieping aan de voor- of achterkant geplaatst worden. Volgens Gerard Rijnsdorp is de basiswoning te bouwen voor 150.000 euro. Wie er een 0-energiewoning of energieleverende woning van wil maken, moet rekenen op 20.000 tot 40.000 euro extra.

Als de woningen van Rijnsdorp en Onsia gebouwd worden, zijn het niet de eerste kaswoningen in Nederland. Tien jaar geleden realiseerde KWSA Architecten Ingenieurs al een project met dergelijke duurzame woningen in Culemborg.

Reageer op dit artikel