SBB
Wonderlijke waterwerken | Aflevering 7: 'Dijkoperatie op een postzegel'
Een dijk versterken in de binnenstad, langs een testlocatie voor vrachtwagens en naast een natuurgebied, dat gaat niet vanzelf. Hoe ging dat in Zwolle?
Een dijk versterken in de binnenstad, langs een testlocatie voor vrachtwagens en naast een natuurgebied, dat gaat niet vanzelf. Hoe ging dat in Zwolle?
Familiebedrijf Ploegam wilde elektrisch damwanden trillen langs de oever van de Oude Rijn. Maar waar moest de groene stroom vandaan komen?
Bestelbusjes zijn in de milieuzone van de stad Utrecht vanaf 2025 alleen nog welkom als ze emissieloos zijn. Een andere oplossing ligt minder voor de hand: bouwtransport over het water.
Van pvc tot pur en van hout tot beton. De Nederlandse bouw is jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 25.000 kiloton afval. Daarvan verdwijnt 90 procent onder wegen en gebouwen. "Downcycling", zeggen de experts. "Dat moet anders." In de achtdelige videoserie van The Fixers 'Weg van bouwafval' gaat Cobouwjournalist Thomas van Belzen op zoek naar antwoorden en bevlogen ondernemers die laten zien dat het anders kan.
De nieuwe huizen van woonproject Boschgaard bestaan voor 90 procent uit tweedehands bouwmaterialen, zoals kozijnen, wanden en isolatiemateriaal. En de toekomstige huurders van de sociale huurwoningen bouwen vlijtig mee.
Bouwen met afval lijkt slim en lucratief in tijden van prijsstijgingen. Maar is dat ook zo? Hoe kom je aan materialen, hoe bouw je daarmee en wat kost dat? In aflevering twee van The Fixersserie 'Weg van bouwafval' gaat journalist Thomas van Belzen op zoek naar de antwoorden.
Circulair slopen? Hoezo? Wat levert dat op? En hoe doe je dat? In aflevering 1 van de nieuwe Fixersserie 'Weg van bouwafval' gaat Cobouwjournalist Thomas van Belzen op zoek naar antwoorden. Op een sloopproject in Utrecht ontmoet hij de ijverige René Plaggenburg, directeur van sloopbedrijf Dusseldorp.
De Infratech zit er op. Het was een feestje van innovatie en ondernemerschap. Maar wat nu? Is er leven na de Infratech? Gaat het roer inderdaad om richting duurzaam en modulair? Cobouw-journalist Thomas van Belzen maakt in deze laatste aflevering van The Fixers op Infratech een laatste rondje langs de velden. "De toekomst? Bouw met bagger."
Infrabouwers moeten de komende jaren aan de bak met enkele grote opgaven. Klimaatverandering en de vervanging van honderden bruggen, viaducten en andere kunstwerken vragen om innovatieve oplossingen. Maar hoe innoveer je terwijl het 'stormt' buiten? Cobouwjournalist Thomas van Belzen gaat op InfraTech op zoek naar antwoorden.
De infrasector moet in 2030 voor een groot deel emissieloos zijn. Bouwmachines die nu op diesel draaien, moeten dan grotendeels draaien op elektriciteit. Maar hoe gaat dat? En wat is er nodig om dat doel te halen? In hoeverre schamen bouwers zich voor hun dieselbehoefte? Cobouwjournalist Thomas van Belzen gaat op InfraTech op zoek naar antwoorden en oplossingen.
Holle heipalen, minder heipalen, helemaal geen heipalen. Met het oog op een circulaire bouw moet ook de heipaal eraan geloven. Maar in hoeverre kan dat? In deze laatste aflevering van de Fixers-serie 'Hinderlijke heipalen', praat Cobouw-journalist met Jaap Estie, directeur van de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken. Ze spreken af bij hét heipalenmonument in Amsterdam.
Kun je ook bouwen zonder heipalen? In deze vijfde aflevering van de Fixers 'Hinderlijke heipalen' maakt Cobouw-journalist Thomas van Belzen kennis met de compactietechniek van Cofra.