nieuws

Tijd dringt voor EMA: dag en nacht doorwerken, is dat genoeg?

utiliteitsbouw 4503

Tijd dringt voor EMA: dag en nacht doorwerken, is dat genoeg?
In ruim een jaar tijd is dit pand verrezen. Foto's: Rob Acket

De tijd dringt. Nog maar twee maanden en dan moét het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) klaar zijn. Voor de meeste bouwers was de krappe deadline de reden om van het prestigieuze project af te zien, maar Dura Vermeer en Heijmans durfden het wél aan. Gaat het ze lukken? Cobouw nam alvast een kijkje.

Continue lopen bouwvakkers heen en weer. Bouwmateriaal en machines staan overal uitgestald en er is geen moment rust op de bouwplaats, want het werk moét door. Dagelijks werkt er 500 man personeel op het bouwterrein. Zelfs tijdens de bouwvak was er elke dag meer dan 300 man actief. Al vanaf de start van het project werden er lange dagen gewerkt (van 7.00 tot 19.00 uur, ook op zaterdag) en inmiddels wordt er dag én nacht volop door gebikkeld.

AZ-situatie?

EMA wordt op topsnelheid gebouwd. Maar gaat dit niet ten koste van de veiligheid? Krijgen we straks geen situaties als in het AZ-stadion? Projectdirecteur Frans Rombouts gelooft niet dat het pand té snel wordt gebouwd. “Nee, we hebben juist gekozen voor partijen die dit kunnen. Zij hebben zich hieraan gecommitteerd en juist die samenwerking zorgt ervoor dat dit kan. Bovendien doen we absoluut geen concessies aan de veiligheid. We hebben continue onafhankelijke veiligheidscontroleurs rondlopen.”

Nu al enorm pand met bomen

Daardoor is er in zeer korte tijd een enorm pand verrezen, van negentien verdiepingen hoog, terwijl ruim een jaar geleden het bouwterrein nog slechts een kale vlakte was. Als je goed kijkt kun je zelfs de bomen op de dakrand al zien staan. Niet alleen de tenderfase en de ontwerpfase werden uitzonderlijk snel doorlopen, ook de bouwfase verloopt op topsnelheid.

Toch begint inmiddels de tijd te tikken. Nog maar twee maanden en dan móet het gebouw af zijn. Vertraging mag absoluut niet optreden, want 15 november is een harde, heel harde deadline. Want juist het feit dat het pand zo snel af kon zijn, was de reden dat Amsterdam het prestigieuze gebouw binnen heeft gesleept. Iets wat de Italianen- die niet geloven dat het pand op tijd af komt- absoluut niet kunnen verkroppen.

De bomen op de dakrand zijn al zichtbaar.

Nog heel wat gebeuren

En er moet nog heel wat gebeuren. Terwijl het werk sommige verdiepingen al zo gevorderd is dat er alleen nog wat afbouwwerkzaamheden moeten worden verricht, bestaat de vloer op andere plekken nog uit slechts beton. Niet voor niets heeft de bouwcombinatie een vergunning voor 24 uur doorwerken van de gemeente in de wacht weten te slepen.

Toch loopt het werk volgens de bouwcombinatie ‘strak op schema’. Dat de werkuren fors zijn uitgebreid heeft niets te maken met tegenvallers, zegt projectdirecteur Frans Rombouts van Bouwcombinatie EMA vol overtuiging. “Het klinkt misschien saai, maar het gaat écht allemaal goed. Dat we 24 uur per dag zijn gaan werken, hadden we al voorzien. Hiermee willen we het werk alleen wat meer spreiden.”

Te mooi om waar te zijn?

Helemaal geen tegenvallers? Of oplopende kosten? In de drukke markt, waar elk project wel te maken heeft met materiaal- en personeelstekorten, klinkt het bijna te mooi om waar te zijn. Vooral als het project óók nog eens zo snel af moet.

“Ja, het is bijna wonderbaarlijk in deze korte tijdspanne. Maar toch is het zo”, lacht Rombouts. Trots leidt hij een kleine groep journalisten door het pand. Zij krijgen alvast een voorproefje. Zijn collega’s van het Rijksvastgoedbedrijf- die ook aanwezig zijn – knikken vol overtuiging. “De deadline van 15 november en de contractwaarde van 255 miljoen voor de bouw en 20 jaar onderhoud staan vast”, vult Loek Houtepen, woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf aan.

De bouwcombinatie wil er niet eens aan denken wat er gebeurt als het toch niet lukt. Boetes? Rombouts: “Nee, daar denken we niet over na. Want dat gaat niet gebeuren.”

Trucjes om snel te bouwen

Via een aantal maatregelen hebben de bouwers de bouwtijd kunnen versnellen. Zo is er bewust gekozen geen parkeergarage onder het gebouw te realiseren. Daarnaast worden de installaties op de derde verdieping geplaatst, zodat er eerder met de installatiefase begonnen kan worden. Ook wordt er gewerkt met snel leverbaar materiaal en bestaat het skelet grotendeels uit staal.

“Met staal kun je en stuk sneller bouwen”, verklaart RVB-constructeur en technisch manager Bianca Derkzen. “De uithardingstijd van beton duurt veel langer. Ook hebben we gekozen voor een relatief eenvoudig skelet. In de meeste ruimten hebben we een voor de bouw gangbare maat gebruikt van 7 meter 20, zodat we de constructie snel konden opbouwen.”

Geen concessies op duurzaamheid

Op duurzaamheidsvlak zijn er echter géén concessies gedaan, benadrukken de betrokken partijen. De duurzaamheidsambities van de RVB, gemeente en de EMA waren zo groot, dat daar niet aan getornd kon worden. Maar kon al dat duurzame materiaal dan wel zo snel geleverd worden? “Ja”, stelt Marcel van Breugel, realisatiemanager installaties van Bouwcombinatie EMA. “De partijen die zijn gecontracteerd hebben ook beloftes moeten doen dat dit volledig getackeld kon worden. Zodat wij niet met een tekort zouden zitten.”

Daardoor kan het pand op tijd worden aangesloten op stadswarmte, heeft het een BREEAM Excellent Certificaat, een regenton van 200 kuub, een groene wand en zelfs vleermuiskasten en nestkasten voor vogels. “Ook maken we optimaal gebruik van de energie in het pand, door te werken met sensoren. Pas als er menselijke beweging is, gaat het licht aan. Op de kantoorplekken kunnen mensen via dit systeem zelf hun warmte regelen”, legt Van Breugel uit.

Op duurzaamheidsvlak zijn geen concessies gedaan, in het pand is onder andere een duurzame wand.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
  • Opdrachtnemer: Dura Vermeer met Heijmans aangehaakt
  • Contractvorm: DBM
  • Contractwaarde: 255 miljoen euro
  • Gunning: 8 maart 2018
  • Harde opleveringsdatum: 15 november 2019

‘Snelheid kan ook voordeel zijn’

High tech en duurzaam dus, maar maakt de bouwcombinatie het zichzelf met deze doelstellingen niet veel te moeilijk? “Ja, wel een beetje”, geeft Peter-Willem van Calis, adviseur duurzaamheid bij het RVB, toe. “Maar de snelheid waarmee we bouwen kan ook een voordeel zijn. Daardoor krijgt het direct de volledige aandacht. Bovendien is veel prefab gebouwd en ook daarin hebben we al veel duurzaamheidswinst behaald.”

Daarmee wil de bouwcombinatie straks niet alleen een Europees prestigieus pand op topsnelheid realiseren, maar ook nog eens een die uitblinkt in duurzaamheid. Het is nog twee maanden afwachten of dat óók werkelijk gaat lukken, maar toch kan wel alvast de vraag worden gesteld: als dit allemaal kan, in zo’n korte tijdspanne, waarom pakken we dan niet élk project zo aan?

Projectdirecteur Rombouts lacht even als hij de vraag krijgt. “Niet overal kun je 24 uur per dag werken. Door de enorme deadline die hier op ligt, is er veel wat anders niet zomaar kan, hier wel mogelijk.”

Reageer op dit artikel