nieuws

OVV: Ook de rest van de kap van AZ stadion staat op instorten

utiliteitsbouw 6726

OVV: Ook de rest van de kap van AZ stadion staat op instorten
foto: ANP Dutchphoto

Falende lassen zijn de oorzaak van de instorting van de overkapping van het AZ Stadion in Alkmaar. Dat constateert de Onderzoeksraad die ook twee breuken en twee verdachte plekken aantrof in het deel van het dak dat nog overeind staat. Die vormen een acuut risico en kunnen leiden tot het bezwijken van de rest van de kap.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid , heeft vrijdagmorgen een formele tussentijdse waarschuwing gegeven aan AZ en aan de gemeente Alkmaar. De voetbalclub moet de constructie helemaal ontroleren, terwijl de gemeente daar, als vergunningverlener weer op moet toezien.

In een reactie laat AZ weten dat HaskoningDHV snel van start gaat met het röntgenonderzoek van de lassen van het deel van de kap dat nog overeind staat. Daarnaast zal er ook destructief onderzoek plaatsvinden van de spanten die bezweken zijn. De OVV zal meekijken met dat onderzoek.

Een scheur in een van de spanten in het deel dat nog overeind staat. Bron: OVV

Vier langste spanten zijn bezweken

Staalconstructeur Simon Romkes sprak eerder deze week in Cobouw zijn vermoeden uit dat de kap was bezweken op de lasverbindingen. De vier spanten met de grootste uitkraging, zijn volgens hem gescheurd op de lassen van de geïntegreerde kopplaten. Die lange spanten bevinden zich ook nog eens op een plek waar de wind gemeen in het stadion valt en zowel van boven als van onderen de kap kan treffen. Die conclusie trok de constructeur althans op basis van de foto’s. Hij is nog niet in het stadion geweest na de instorting. De hele sectie van het dak is volgens Romkes vrijwel zonder waarschuwing naar beneden gekomen.  Nu inderdaad duidelijk is dat de lassen zwak waren zullen ze allemaal gecontroleerd moeten worden met röntgen. Dat wordt nog een lastige een tijdrovende klus, omdat er delen van de dakplaten weggesneden moeten worden om er met de apparatuur goed bij te kunnen.

Uitvoeriger onderzoek door OVV ligt voor de hand

Romkes voorspelde meteen al dat het stadion minstens een half jaar niet bruikbaar zou zijn. Gezien de alarmerende bevindingen van de OVV en de tussentijdse waarschuwing, lijkt die schatting nog aan de voorzichtige kant. Volgende week bepaalt bepaalt de raad, die sinds kort onder leiding staat van oud vice-premier Jeroen Dijsselbloem, of het verkennend onderzoek wordt omgezet in een groter officieel onderzoek. Aangezien de raad al zo snel de alarm slaat luidt, ligt het voor de hand dat Dijsselbloem en consorten  inderdaad een groter onderzoek optuigen.

De kapconstructie is rond 2005 gerealiseerd door de firma Hardstaal uit Lemmer.  Die ging kort na de oplevering in 2006 failliet, na eindeloze ruzies onder andere met hoofdaannemer Midreth over achterstallige betalingen. Na het faillissement slaagde de curator er in nog behoorlijk wat geld te halen bij Midreth,. De aannemer ging zelf vijf jaar later kopje onder, op het hoogtepunt van de financiele crisis.

Spantconstructies vaak compleet door robots gelast

Hoofdconstructeur Andries Broersma wijst erop dat spantconstructies als die van het AZ-stadion doorgaans in een compleet gecontroleerd productieproces grotendeels door robots worden gelast. De kans op te weinig lasmateriaal, slakinsluitingen of oververhitting van de profielen, is bij zo’n proces minimaal. Voorzover Broersma weet ging Hardstaal ook op die manier  te werk. Waarom het toch zo ernstig is mis gegaan met de lassen, durft hij niet te zeggen. Net als Romkes had hij al direct het gevoel dat de kap op de verbindingen was bezweken, al dacht hij aanvankelijk aan boutverbindingen. Ook speculeerde hij over gebrekkige conservering nadat op twitter een foto van een Feijenoord-fan was verschenen die in 2014 een wedstrijd bijwoonde in het AZ stadion. Daarbij was hem opgevallen hoeveel roest de amper acht jaar oude kapconstructie teisterde.

Over de falende lassen zegt Broersma nu: “Ook met robots wordt wel eens een verkeerde lasdraad ingevoerd, of hapert er wel eens iets. De  gebrekkige conservering kan nog steeds een rol hebben gespeeld, net als de extra belasting door de zonnepanelen waar direct na de instorting veel aandacht voor was.  Een combinatie van factoren ligt voor de hand. Maar dat de OVV nu zo ernstig waarschuwt voor de kwaliteit van de lassen, is wel veelzeggend. Dat is natuurlijk niet voor niets.”

De spantliggers zijn losgescheurd van de kopplaten. Bron: OVV

 

Reageer op dit artikel