nieuws

Opnieuw problemen voor ministeriegebouw: ruiten vertonen barsten

utiliteitsbouw 1482

Opnieuw problemen voor ministeriegebouw: ruiten vertonen barsten
In aanbouw zijnde Rijnstraat 8. Foto: Kick Smeets / Rijksoverheid

Het gerenoveerde gebouw aan de Rijnstraat 8 in Den Haag kampt opnieuw met problemen. Het veiligheidsglas van vier ruiten aan de noordzijde van het pand waar de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Buitenlandse Zaken huizen, vertoont barsten. Uit voorzorg is daarom een glasplaat verwijderd en zijn bij drie andere zwart folie aangebracht.

Hoe het glas zo plotseling kon barstten, wordt nog onderzocht. De hitte van de afgelopen weken kan mogelijk de boosdoener zijn, blijkt uit een voorlopige uitkomst. “Dit veiligheidsglas heeft hittetesten doorstaan, maar het komt voor dat dit type glas zo’n test doorstaat en dat er bij extreme hitte dan alsnóg onzuiverheden zijn die het glas kunnen laten barsten”, verklaart Loek Houtepen, woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf.

Juli al barsten

In juli werden de barsten al ontdekt en sindsdien zijn er maatregelen toegepast en zijn er onderzoeken gaande. Er is dus al een voorlopige uitkomst, maar nog geen definitieve.

Het gaat alleen om ruiten aan de noordzijde van het gebouw. “Hier is een bepaald type glas toegepast dat na een hittetest alsnog onzuiverheden kan vertonen. Aan de andere kanten is dit niet het geval.”

Goedkoop glas?

Is er dan niet gekozen voor te goedkoop glas? “Daar kan ik niets over zeggen, daar gaan wij niet over. Het consortium PoortCentraal (BAM, ISS en OMA) heeft de renovatie uitgevoerd en de keuze voor dit glas gemaakt.”

De gebarsten ruiten vormen geen direct gevaar voor de omgeving, benadrukt de woordvoerder. “Het is niet zo dat er elk moment stukken ruit naar beneden kunnen vallen.”

Risico op vallende stukjes bij veel wind

Wel is er een risico op waaiende stukjes glas als er een windkracht is van boven de 7. Dit was afgelopen weekend het geval en daarom plaatste het Rijksvastgoedbedrijf afscherming. Ook wordt de straat afgezet als de wind zo hard waait. “Dit betekent niet dat het glas ook echt naar beneden waait, maar we kunnen het niet uitsluiten. Daarom plaatsen we dan voorzorgsmaatregelen.”

Het gebouw, dat nog geen twee jaar geleden werd opgeleverd, kampt al een tijd lang met problemen. Een jaar na de oplevering moest het worden verbouwd, omdat er steen en been geklaagd werd door ambtenaren die in het gebouw werken. Tot overmaat van ramp blijkt het gebouw ook hersteld moet worden vanwege breedplaatvloeren.

‘Staan los van elkaar’

Het glasprobleem staat los van die van die andere zaken, stelt de woordvoerder. “We moeten inderdaad nog herstelmaatregelen doorvoeren voor de breedplaatvloeren, maar dat heeft hier niets mee te maken. We zijn nog onderzoeken aan het doen naar diverse bewezen herstelmethodes. Het is dus niet de bedoeling dat we de ruiten tegelijk met de vloeren gaan aanpakken. De oplossing voor het ene probleem is geen oplossing voor het ander.”

Maar dat de Rijnstraat 8 voorlopig nog niet uit de verbouwing is, staat wel als paal boven water. Wanneer de onderzoeken naar de gebarsten ruiten is afgerond, dat is nog niet duidelijk. “We zijn hier heel serieus naar aan het kijken, we willen voorkomen dat er straks nieuwe ruitschade optreedt.”

Kosten en aansprakelijkheid

Hoeveel het hele gebeuren gaat kosten, daar kan het Rijksvastgoedbedrijf niet op ingaan. Ook wil de woordvoerder geen uitspraken doen over de aansprakelijkheid. “We zijn nauw in overleg met de gemeente Den Haag en PoortCentraal. Zaken over kosten en aansprakelijkheid wil ik niet via de media voeren.”

Reageer op dit artikel