nieuws

Opdekpanelen zitten los bij gerenoveerd UVA-gebouw: oorzaak nog onbekend

utiliteitsbouw 1710

Opdekpanelen zitten los bij gerenoveerd UVA-gebouw: oorzaak nog onbekend

Het door BAM gerenoveerde UVA-gebouw op het Roeterseiland in Amsterdam kampt met loszittende opdekpanelen. Bij een stevige wind kunnen ze zo naar beneden vallen. Inmiddels is een tijdelijke maatregel genomen om acuut gevaar te voorkomen, maar een permanente oplossing moet nog worden gevonden.

Het gaat om panelen die op de ramen zijn bevestigd en fungeren als ventilatieluik. Als ze geopend worden, kunnen ze door de wind losraken en naar beneden vallen. Het probleem werd ontdekt tijdens een jaarlijkse routinecontrole. “We zagen dat er bij verschillende panelen speling is ontstaan”, verklaart een woordvoerder.

Deurklinken verwijderd

Uit voorzorg zijn daarom de deurklinken verwijderd, waardoor ze de komende tijd niet opengedaan kunnen worden. Maar dat is slechts een tijdelijke maatregel, want het is wél de bedoeling dat de luiken gewoon open gedaan kunnen worden. “Deskundigen zijn nu op zoek naar permanente oplossing.”

Hoe het kan dat panelen die hooguit zeven jaar oud zijn, zomaar los kunnen raken, is ook nog niet duidelijk. BAM, de aannemer die het pand tussen 2011 en 2015 heeft gerenoveerd, kan daar nog geen antwoord op geven. Ook bij de UVA is was er vrijdag nog geen aanvullende informatie beschikbaar, in verband met het zomerreces.

Een paneel op het raam. De deurklink is inmiddels tijdelijk verwijderd.

‘Niets te maken met AZ-stadion’

Wat wél duidelijk is, is dat het probleem compleet losstaat van het ongeluk in het AZ-stadion, waar zonnepanelen mogelijk voor een extra druk hebben gezorgd waardoor het dak bij de harde wind is bezweken. Het is niet zo dat UVA na dit ongeluk pas een controle heeft laten uitvoeren, benadrukt de woordvoerder. “De loszittende panelen werden vorige week al ontdekt, nog voor het stadion is bezweken. Het is dus niet gerelateerd aan elkaar.”

Wie aansprakelijk is voor de loszittende panelen, hoeveel het gaat kosten, daar is nog niets over bekend. Volgende week komt de UVA met meer informatie.

Reageer op dit artikel