nieuws

Hangmatten, een weerstation en geluidsgordijnen: is dit het gezondste kantoorpand van Nederland?

utiliteitsbouw 1618

Hangmatten, een weerstation en geluidsgordijnen: is dit het gezondste kantoorpand van Nederland?
18-03-2019, opening nieuwe kantoor HCC/HTC

Klimaatplafonds, soundscaping en een weerstation op het dak. Of te wel: practice what you preach, vinden ze bij HumanTotalCare, dienstverlener op het gebied van werk en gezondheid. Of liever gezegd: zo gezond mogelijk bouwen.

HumanTotalCare realiseerde het project in samenwerking met BAM en MH1architecten. Het nieuwe kantoor, dat in mei 2019 werd opgeleverd, biedt werkplekken aan 225 medewerkers en meet 4.700 vierkante meter.

Het bestaande kantoorgebouw, dat vier bouwlagen telt, is gerenoveerd en daar is een nieuwbouwgedeelte van zes bouwlagen tegenaan geplaatst. Het nieuwe pand voldoet aan de zowel de Breeam-NL-certificering (dat de duurzaamheidsprestatie van het gebouw monitort) als de Amerikaanse Well Building Standard.

Welbevinden

“Vooral het behalen van die laatste was een uitdaging”, vertellen projectleider Daan Slotboom en facility manager Myrthe Schrijnemakers.

“De Well Building Standard richt zich op gezondheid en welbevinden van medewerkers. Wij hebben gekozen voor de Well Gold-certificaten voor renovatie, nieuwbouw casco en interieur”, aldus de facility manager.

“Omdat wij de eersten in Nederland zijn die met deze Amerikaanse standaarden wilden werken was het echt pionieren. Alle normen zijn op Amerikaanse leest geschoeid, waardoor we een volledige vertaalslag moesten maken. Elke vertaalde norm moest worden gecontroleerd door het International Well Building Institute in de VS.”

Het verhaal gaat onder de foto verder 

De Amerikaanse normen waren soms strenger, maar soms ook lichter. “De ergonomische eisen voor een bureaustoel bijvoorbeeld zijn voor Nederlanders anders dan voor Amerikanen omdat Nederlanders gemiddeld genomen langer en slanker zijn”, licht Schrijnemakers toe. “Hiervoor hebben we een onderbouwing opgesteld voor de toepassing van in Nederland geldende normen.”

Het vertalen van de Well-normen vond ze een interessant proces. “Het dwingt je om door een andere bril te kijken. Normaal kijk je ook breed naar alle aspecten binnen de bouw en inrichting, maar het risico is dat je ook vervalt in ervaringen uit het verleden. Daar komt nu veel meer bij kijken. Je kijkt met alle betrokken partners met een holistische blik naar de bouw.”

Driekwart langer

Betekent dat niet dat een integraal bouwteam – waarin vanaf het begin alle disciplines samenkomen – vertragend werkt? “Nee, het is juist goed voor de continuïteit”, is haar ervaring.

“Het voorkomt dat je na een besluit weer een stap terug moet zetten. Als iets is afgetikt, kun je meteen door.” Dat het project uiteindelijk driekwart jaar langer duurde dan gepland had te maken met de complexiteit van het beantwoorden aan de Well-eisen.

“Het duurt soms langer om tot de juiste oplossing te komen, ook omdat het gebeurde dat zelfs gespecialiseerde leveranciers geen product konden bieden dat aan alle eisen voldoet.”

Eigen kennis

HumanTotalCare is bij het realiseren van het duurzame pand uitgegaan van de wensen van de medewerkers en de eigen kennis die de organisatie heeft op het gebied van gezondheid en welzijn. “Wij beschikken over een eigen wetenschappelijke afdeling die veel zaken heeft uitgezet en getoetst”, vertelt Slotboom.

Het verhaal gaat onder de foto verder 

“Binnen de Well kun je je eigen prioriteiten kiezen. Omdat we goed weten wat de behoeften zijn van onze medewerkers wisten we welke building features het beste bij ons passen. Als dienstverlener vinden wij het elkaar kunnen ontmoeten bijvoorbeeld heel belangrijk. Dat zie je terug in het ontwerp. Er is een ontmoetingsplaats in het gebouw waar medewerkers kunnen afspreken als ze buiten, wandelend of fietsend, willen overleggen. Buiten zijn hangmatten waarin je je kunt afzonderen met een laptop of waar je met een collega of bezoeker kunt overleggen.”

Soundscaping

Het pand beschikt over onder meer grote ramen met triple beglazing, biodynamische verlichting dat het daglicht nabootst, vloerverwarming en klimaatplafonds. Tijdens een rondleiding door het pand wijst Slotboom op de inzet van soundscaping.

Uit de plafondspeakers klinken de  geruststellende geluiden van een kabbelend beekje, terwijl op een HD-videoscherm aan de muur het bijbehorende beeld wordt vertoond.

“Soundscaping fungeert als een geluidsgordijn. Je hóórt wel dat collega’s praten, maar je verstaat ze niet. Aan de hand van microfoons in het plafond past de geluidsweergave zich aan aan het volume van de stemmen.” Soundscaping is niet alleen rustgevend, het bevordert ook het concentratievermogen van werknemers. “En dat is belangrijk.

Ziekteverzuim

Uiteindelijk gaat het om het welbevinden van medewerkers. Je medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal in een organisatie.”

Maar het gaat natuurlijk ook om het omlaag brengen van het verzuim en het verhogen van de productiviteit. Slotboom en zijn collega erkennen dat de meetbaarheid daarvan erg lastig, zo niet onmogelijk is.

Schrijnemakers: “Het is moeilijk aan te geven wat de exacte impact van dit pand is. Je kunt het meest fantastische gebouw neerzetten, maar als iemand werkt met een leidinggevende aan wie hij een hekel heeft, is het beoogde effect natuurlijk weg. En eerlijk gezegd is het ook heel moeilijk om de productiviteit van kantoorfuncties te meten. Maar perceptie is een goede indicator.”

Over Well

Well is een Amerikaans certificeringsysteem, gericht op de gezondheid en het welzijn van gebouwgebruikers. De Well Building Standard meet en beoordeelt het effect van gebouwen op de gezondheid van mensen. De certificering richt zich op zeven aandachtsgebieden: lucht, water, licht, voeding, vitaliteit, comfort en een gezonde geest. De classificering onderscheidt zilver, goud en platina.

Ze wil geen verwachtingen uitspreken over het toekomstige ziekteverzuim onder haar collega’s. “Maar het zal zeker niet toenemen. Onze researchafdeling gaat de effecten ook bijhouden. Je hoeft overigens maar in tienden van procenten op het gebied van ziekteverzuim te denken om de kosten van huisvesting terug te verdienen.”

Dissatisfiers

Terugkijkend op het project concludeert het tweetal dat het belangrijk is om op tijd specialisten in te schakelen. Slotboom: “Zoals voor gordijnen en meubilair. Je verkijkt je er op in hoeveel producten vluchtige organische stoffen zitten. En alle materialen moeten voldoen aan de Well-normen: lijmen, kitten, alles.”

Maar wat zijn nu de grootste veroorzakers van een ongezond kantoor? En dus de belangrijkste succesfactoren voor een gezond kantoorgebouw?

“De grote dissatisfiers vind je vooral op het gebied van comfort, klimaat en een werkconcept dat niet goed aansluit bij de behoeftes van de medewerkers. Akoestiek is een grote afleider die er voor zorgt dat je je niet kunt concentreren. Dan is er het klimaat. Een airco die koude of warme lucht in je nek blaast, dat voelt niet prettig.”

Ze vervolgt.

“Daarnaast zorgt die luchtstroom bijvoorbeeld ook voor onnodige verspreiding van stof. Daarom gebruiken wij vloerverwarming en klimaatplafonds. Die werken op basis van straling en dat is veel aangenamer voor de medewerkers. Naast technische dissatisfiers is het natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de werkomgeving qua werkconcept en indeling heel goed aansluit bij de wensen en de werkzaamheden van de medewerkers. De vijftien procent aan meerkosten in vergelijking met een traditioneel kantoorgebouw zitten met name in techniek. Denk daarbij aan onder meer klimaatinstallaties en verlichting.”

Weerstation

Een blik naar buiten leert dat de snelweg A50 op kleine afstand van het pand ligt. Het autoverkeer raast voorbij. HumanTotalCare lijkt een klimaat-oase, omgeven door CO2. Wat gebeurt er als een medewerker een raam openzet?

“We hebben een weerstation op dak dat ook de fijnstof meet”, zegt Slotboom. “Als er te veel fijnstof in de lucht zit, krijgen wij het bericht om de ramen dicht te houden.”

Over HumanTotalCare

Dienstverlener HumanTotalCare werkt vanuit verschillende merken, waaronder ArboNed, Human CapitalCare, Mensely en Focus, aan de duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland. Het bedrijf telt 1.500 medewerkers en werkt voor ruim 65.000 werkgevers en ruim 1,5 miljoen werknemers.

 


Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel