nieuws

‘AZ had plannen klaar om hele dak vol te leggen met zonnepanelen’

utiliteitsbouw 1588

‘AZ had plannen klaar om hele dak vol te leggen met zonnepanelen’
Buitenzijde AZ-stadion. Te zien is waar het dak ingestort is.

AZ had verregaande plannen om het dak boven de tribunes vol te leggen met zonnepanelen. Dat zegt de staalconstructeur van het stadion.

De plannen voor meer zonnepanelen zijn sinds juni van dit jaar concreet. Ingenieur Simon Romkes was die maand gevraagd te berekenen of het dak de extra last kan dragen. Romkes was tevens de staalconstructeur tijdens de nieuwbouw van het stadion in 2006.

AZ wil het bericht over de extra zonnepanelen bevestigen noch ontkennen. “Pas als de onderzoeken van Royal Haskoning en de Onderzoeksraad af zijn, willen we weer wat zeggen”, zegt een woordvoerder. Vanwege de drukte bij het constructiebureau ligt de aanvraag nog te wachten, zegt Romkes in een uitgebreid interview met Cobouw dat woensdagmorgen op Cobouw.nl wordt gepubliceerd.

Zonnepanelen vallen binnen begrenzing maximale belasting

Een deel van het dak van het AZ-stadion bezweek zaterdag nadat er over Alkmaar zware windstoten trokken. Niemand raakte gewond. Het dak was in 2015 voorzien van ruim 1.700 zonnepanelen. Romkes was betrokken bij de aanleg van deze zonnepanelen. De toepassing van de zonnepanelen vallen volgens hem binnen de begrenzing van deze maximale belasting.

De gemeente Alkmaar zegt geen bouwvergunning te hebben afgegeven voor de aanleg van de zonnepanelen die nu op het dak liggen. “Zonnepanelen zijn vergunningsvrij”, zegt een woordvoerder. Wel is er vooraf contact geweest tussen AZ en de afdeling bouwtoezicht van de gemeente.

In april 2018 is er een “reguliere inspectie op brandveiligheid” gedaan, zegt de gemeente. “Maar het is niet zo dat het gebouw gecheckt wordt op constructieve aspecten. In principe is AZ daar zelf voor verantwoordelijk.”

‘Dak was niet berekend op zonnepanelen’

AZ zelf wilde dinsdagmiddag niet meer inhoudelijk ingaan op vragen. Ook een opvallend filmpje van Sun Projects, het bedrijf dat de zonnepanelen plaatse, neemt AZ ter kennisgeving aan. In dat filmpje, dat de Telegraaf ontdekte, zegt de commercieel directeur van Sun Projects dat er bij het aanbrengen een aantal uitdagingen was. ”Waaronder de constructie, die was uiteraard niet berekend op zonnepanelen. Maar samen met onze leveranciers hebben we hiervoor een oplossing bedacht en zijn de zonnepanelen alsnog op het dak geplaatst.” Welke aanpassingen gedaan zijn, blijft onduidelijk. Sun Projects was maandag en dinsdag niet voor commentaar bereikbaar.

Hoe cruciaal de rol van de zonnepanelen is bij de instorting moet nog blijken. Op sociale media werd na zaterdag al driftig gespeculeerd over het effect. Het gewicht van 10 tot 20 kilogram per vierkante meter zonnepanelen lijkt niet zo groot, maar de extra belasting kan voor voortijdige vermoeiingsspanningsbreuken zorgen van met name de bouwverbindingen, werd bijvoorbeeld geopperd

Hoogleraar constructief ontwerpen Rob Nijsse van de TUD betwijfelde zondag in het NOS journaal of de last van zonnepanelen de belangrijkste oorzaak kan zijn. De belasting van de zonnepanelen bedraagt volgens hem slechts een kwart van de sneeuwlast waarop de kapconstructie berekend moet zijn. Dus dat kan volgens hem nooit doorslaggevend zijn. Hij acht het waarschijnlijker dat als gevolg van bezuinigingsronden het ontwerp van de constructie steeds verder uitgekleed is in combinatie met een bouw- of montagefout.


Correctie 15 augustus: In een eerdere versie stond dat constructeur Simon Romkes niet betrokken was bij de aanleg van de huidige zonnepanelen. Dat is onjuist. Romkes kon het zich begin deze week niet herinneren. Maar bij navragen blijkt de staalconstructeur wel degelijk overleg te hebben gevoerd over de zonnepanelen. Volgens Romkes zijn bij het ontwerp van de construktie richtlijnen afgesproken “ook inzake de totale maximale toelaatbare permanente belastingen op de dakkonstrukties”. De toepassing van de zonnepanelen vallen volgens hem binnen de begrenzing van deze maximale belasting.

Reageer op dit artikel