nieuws

Museum van de toekomst in Dubai en Duitse overheidsprojecten geven BAM hoofdpijn

utiliteitsbouw 3717

Museum van de toekomst in Dubai en Duitse overheidsprojecten geven BAM hoofdpijn

BAM heeft bij de bouw van het Museum of the Future in Dubai een verliesvoorziening van 25 miljoen euro moeten nemen vanwege extra kosten die gemaakt moeten worden om het extra wensenlijstje van de opdrachtgever in vervulling te laten gaan.

Dat valt op te maken uit de toelichting die bestuursvoorzitter Rob van Wingerden maandag gaf op de winstwaarschuwing van het bouwconcern maandagmorgen. Volgens hem moet BAM een verliesvoorziening van 25 miljoen euro nemen op een project van BAM International, dat in 2016 werd verkregen voor een aanneemsom van 200 miljoen euro. Uit een projectenlijst op de website van BAM blijkt dat het gaat om het Museum of the Future.

Het project is een initiatief van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum dat gericht zal zijn op de toekomst van wetenschap, technologie en innovatie. Het gebouw, waarvan de bouw in 2017 is gestart, komt naast de hoge Burj Khalifa te staan.

Sjeik vindt de aanpassingen tamelijk eenvoudig

De sjeik en zijn omgeving wilden gaande het project sommige dingen veranderen, laat Van Wingerden doorschemeren. “Hij vindt de aanpassingen tamelijk eenvoudig. Maar het moment dat hij met de aanpassingen komt en de delen die hij aangepast wil hebben, zijn erg verstorend voor het project.” Vooral toeleveranciers en gespecialiseerde onderaannemers zouden extra kosten moeten maken. Een deel van het project wordt 3D geprint.

BAM wil niet bevestigen dat het om het Museum of the Future gaat. Het bedrijf wil de relatie met de klant en de verdere positieve afwikkeling niet schaden, zegt een woordvoerder.

Volgens Van Wingerden is de relatie met de opdrachtgever goed. “Ik ben positief dat we tot een acceptabele overeenkomst komen.“ Hij verwacht een deel van de meerkosten van 25 miljoen euro vergoed te krijgen. Het project zou medio 2019 opgeleverd worden. BAM meldt dat het project voor tweederde af is.

Vertraging van minstens een jaar op Duits infraproject

In Duitsland moest BAM een voorziening van 65 miljoen nemen op twee grote en enkele kleinere projecten. Een van de grote projecten betreft een infraproject die in 2013 werd gestart voor een aanneemsom van rond de 400 miljoen. Met de publieke opdrachtgever botst BAM over verschillende zaken. Zo is er een verschil van mening over wie opdraait voor de meerkosten van het veranderen van de reikwijdte van het project. Ook is er discussie wie verantwoordelijk is voor het ontwerp en klaagt BAM dat de opdrachtgeverte lang draalt met sommige beslissingen. Het project is halverwege en heeft een vertraging van “minstens een jaar”, zei Van Wingerden.

Een onafhankelijke arbiter heeft BAM in het gelijk gesteld dat het bouwconcern de vertraging niet aangerekend kan worden, zei de topman. In Duitsland duurt de financiële afwikkeling echter heel lang, mopperde Van Wingerden. Vooral bij publieke opdrachtgevers.

In Duitsland duurt het lang voordat geschil opgelost wordt

Ook een ander Duits project bezorgt BAM hoofdpijn. Het gaat om een utiliteitsbouwproject dat in 2014 werd binnengehaald voor 500 miljoen euro. Het is voor tweederde afgerond. Op sommige delen van het project heet BAM te maken met kostenoverschrijdingen. Ook hier is er discussie over wie die kosten moet dragen.

Een deel van de 65 miljoen euro aan verliesvoorziening in Duitsland betreft kleinere bouwprojecten. Van Wingerden kon daar maandag verder geen informatie over geven. Volgende maand presenteert BAM de halfjaarcijfers.

Van Wingerden zegt in Duitsland in gesprek te zijn met publieke opdrachtgevers over de slechte verhouding tussen risico en rendement. Die gesprekken zijn vergelijkbaar met de gesprekken die in Nederland gevoerd worden met Rijkswaterstaat. Ook wil hij dat er bij Duitse projecten de financiële afwikkeling eerder wordt afgerond als er sprake is van extra kosten waarvoor de bouwer ongewenst moet opdraaien.

Aangescherpt tenderproces BAM werkt wel, zegt Van Wingerden

Van Wingerden zegt dat de winstwaarschuwing niet betekent dat BAM zijn in 2014 aangescherpte tenderingproces niet werkt. “Dat werkt wel. Elke dag.” Volgens hem laat BAM dat zien door vaak niet mee te doen met tenders en soms tijdens het tenderproces eruit te stappen. Ook is het voorgekomen dat BAM een contract heeft laten ontbinden.

Door de tegenvallers van in totaal 90 miljoen euro sluit BAM het eerste halfjaar af met verlies. Over heel 2019 rekent BAM wel op winst: Nederlands grootste bouwer verwacht een winstmarge van rond de 1 procent te behalen. Eerder ging de bouwer nog uit van een marge van ruim 2,1 procent.

Bouwers zijn niet oneindig lenig

Van Wingerden benadrukte maandag dat opdrachtgevers niet oneindige lenigheid van bouwers kunnen verwachten de komende tijd. Sommige risico’s horen niet bij bouwbedrijven. Ook zal BAM in de toekomst er goed op letten dat bij tussentijdse aanpassingen van het project de bouwer niet onredelijk veel moet voorfinancieren. “Het is niet meer te doen en niet acceptabel. Daarom hebben we ook een discussie met publieke opdrachtgevers in Nederland […] Publieke opdrachtgevers moeten er bewust van zijn dat sommige contracten niet meer door de markt geaccepteerd zullen worden”, waarschuwde hij.

Reageer op dit artikel