nieuws

Maaiveld | Nederlandse lofzang op Expo-stad in aanbouw

utiliteitsbouw 384

Maaiveld | Nederlandse lofzang op Expo-stad in aanbouw

Het Nederlands paviljoen op de wereldtentoonstelling in Dubai volgend jaar wordt opgebouwd uit ruwe damwanden en een stempelraam. Op die plek is dat voor een tijdelijk bouwwerk volgens Michiel Raaphorst van V8 Architects de meest circulaire keuze.

Ik mis de molentjes, klompen en de tulpen
“Klopt. We laten in het Nederlands paviljoen juist de expertise van Nederland op het gebied van de agrarische en -energiesector en watermanagement zien. En door die oplossingen te verbinden, gaan we in het paviljoen water maken, energie produceren en voedsel oogsten.”

Zijn damwanden typisch Nederlands?
“Ze staan voor de civieltechnische sector. Onze waterwerken, onze baggeraars. Die zijn wereldvermaard natuurlijk.”

Wordt het ook mooi?
“Dat vind ik niet eens het allerbelangrijkste. We willen niet het mooiste meisje van de klas zijn, wel het slimste. En de ervaring die bezoekers straks in het paviljoen krijgen, is vrij bijzonder.“

Is het een statement tegen de architectonische bling bling van wereldtentoonstellingen?
“We zetten in de eerste plaats vooral een compleet circulair paviljoen neer dat de innovatieve kracht van Nederland toont.“

Sinds wanneer zijn stalen damwanden circulair?
“Er wordt waanzinnig gebouwd in Dubai, overal zijn bouwputten met damwanden. Die lenen we even en geven we na afloop van de Expo weer terug aan een lokale aannemer. We hoeven geen materialen te verschepen, alles is er al en komt opnieuw beschikbaar. Hoe circulair wil je het hebben?”

Jullie maken een bouwput boven maaiveld. Bijna een lofzang.
“Zoiets.”

En binnenin?
“Het paviljoen zelf is een integraal deel van de expositie, waarin we thema’s als water, voedsel en energie verbinden. Onder andere het oogsten van water uit de woestijnlucht met behulp van zonne-energie, naar een uitvinding van kunstenaar Ap Verheggen, moet zorgen voor een aangenaam verblijfsklimaat.”

Maar een roestige damwand, waar de hele dag de zon op brandt…
”Daar is rekening mee gehouden, we voeren ze dubbelwandig uit. Twee damwanden 3 meter uit elkaar en de ruimte daartussen vullen we op met lokaal zand. Dat tempert het klimaat.”

Als de planken maar niet uit het slot lopen.
“Ze worden niet heel erg op de proef gesteld, ze hoeven geen water tegen te houden, alleen een beetje zand. En ze worden door een kundige fundeerder geplaatst.”

Reageer op dit artikel