nieuws

Rijksvastgoedbedrijf zoekt innovatieve gevel voor praktijkproef op probleempand

utiliteitsbouw 1679

Rijksvastgoedbedrijf zoekt innovatieve gevel voor praktijkproef op probleempand

Rijksvastgoed bedrijf is op zoek naar innovatieve gevelsystemen voor een proef tegen een pand van Rijkswaterstaat in Rijswijk. Energie-opwekken, luchtzuiveren, waterbergen, alles mag, als het systeem maar meer doet dan zorgen voor wind- en waterdichtheid. Die basale functies kon de oorspronkelijke gevel van het amper vijftien jaar oude pand namelijk niet vervullen.

De oproep voor de innovatieve gevel staat sinds vorige week op Tenderned en sluit aan op andere experimenten die het Rijksvastgoedbedrijf al in het pand uitvoert. Er wordt bijvoorbeeld geëxerimenteerd met energiezuinige verlichting en  klimatisering op werkplekniveau die de gebruikers individueel kunnen aansturen. Die zijn sowieso via hun mobieltje en internet of things applicaties voortdurend in interactie met de installaties van het pand. Samen met proeftuin the Green Village in Delft-Zuid is het kantoor afgelopen jaren veranderd in een zogeheten living lab.

Zuidwest-gevel staat er beroerd bij

Ondertussen valt de gevel van het nog maar in 2003 opgeleverde pand in stukken spontaan naar beneden. Vooral de zon en regenbelaste zuidwestgevel is er slecht aan toe. Een hele reeks onderzoeksbureaus boog zich al over de problemen. In 2014 constateerde DGMR dat de  constructie met blauwe mozaïektegels in de gevel de thermische uitzetting en krimp niet opvangen, waardoor ze scheuren en worden afgedrukt. De kitranden langs de tegelvlakken kunnen ook al niet hun beoogde  rol spelen van dilatatie door de driepuntshechting aan de ondergrond. Het lijkt er bovendien op dat het XPS, geëxtrudeerde polystureen, te snel is aangebracht en na productie niet genoeg tijd heeft gehad om de zogeheten geboortekrimp te ondergaan. De eerste zes tot acht weken krimpt een XPS plaat namelijk door afkoeling, ontvochtiging en aanpassing aan de omgevingslucht. Hoofdaannemer HBG / BAM voerde sinds de oplevering al meerdere hersteloperaties uit.  Maar nu is er blijkbaar geen redden meer aan en stuurt Rijksvastgoedbedrijf aan op een complete vervanging. Maar met alleen een wind- en waterdichte gevel die ook voldoende isoleert neemt de eigenaar geen genoegen meer.

Marktconsultatie laat alle opties nog open

Daarom dus die marktconsultatie die voorlopig nog zo open mogelijk wordt gehouden. Of de gevel rondom uiteindelijk door één partij wordt vervangen of in kleine kavels wordt gegund om verschillende  innovaties uit te proberen, staat nog allemaal open. Alles hangt af van de partijen die zich melden en de ideeën die zij aandragen. Klimaatadaptiviteit, verlagen van de carbon footprint, circulariteit, energieopwekking…. het kan allemaal en het RVB wil zich vooral laten verrassen. Niet alleen aannemers of gevelbouwers kunnen hun ideeën aandragen, het RVB hoopt dat vooral ook startups of andere innovatieve bedrijven zich melden. Oplossingen die zich in Rijswijk bewijzen maken goede kans ook te worden toegepast bij andere panden van het Rijksvastgoedbedrijf.  Tot 15 mei kan iedereen digitaal vragen stellen, medio juni wordt er meer  bekend over het vervolg.

 

 

 

Reageer op dit artikel