nieuws

BAM en Besix gaan meedraaien in bouwteam Feyenoord-stadion

utiliteitsbouw 4923

BAM en Besix gaan meedraaien in bouwteam Feyenoord-stadion

De Nieuwe Ploeg, een combinatie van BAM en Besix is geselecteerd als bouwteampartner voor de ontwikkeling van het nieuwe stadion voor Feijenoord. Of ze het ook daadwerkelijk gaan bouwen wordt volgend jaar besloten.

Behalve BAM en Besix zitten OMA, HaskoningDHV, IGG en nog een aantal adviesbureaus in het ontwerpteam. Zij werken aan een ontwerp voor een stadion van 63.000 zitplaatsen dat voor 365 miljoen euro gerealiseerd zou moeten worden.

Half april werd al bekend dat er nog drie consortia over waren voor de bouw van de opvolger van De Kuip waarover inmiddels al jaren wordt gebakkeleid. Waarom de keuze nu precies op BAM en Besix is gevallen wil de de woordvoerder van Feyenoord City niet zeggen. Hij benadrukt dat de combinanten van De Nieuwe Ploeg eerder betrokken waren bij de bouw van stadions in Nederland, Duitsland, Zuid-Afrika en andere delen van de wereld.

Bredere plannen

De bouw van een nieuw stadion is maar een onderdeel van de ontwikkeling van veel grootsere plannen van het gebied rondom De Kuip. Er is woningbouw voorzien, er komt horeca, een bioscoopcomplex en een brede boulevard met winkels en recreatiemogelijkheden. De Kuip wordt verbouwd tot onder andere atletiekbaan. Alleen de eerste ring van de tribune blijft overeind. Het park eromheen moet bredere sportmogelijkheden bieden. Het Feyenoord-museum blijft gehandhaafd en er komt wellicht ook een bierbrouwerij in.

Gronden in erfpacht

In de stichting Gebiedsontwikkeling Aan de Maas die al deze ontwikkelingen aanjaagt zitten onder andere Heijmans en Provast. Zij kopen gronden op en geven die weer uit aan ontwikkelaars en aannemers, voor zover ze die rol niet zelf op zich nemen. De grond onder het toekomstige stadion zullen ze, als alles volgens plan verloopt, verkopen aan de gemeente, die het vervolgens in erfpacht uitgeeft aan Nieuw Stadion BV, de opdrachtgever voor de bouw van het nieuwe stadion.

Medio volgend jaar moet het definitieve besluit vallen, en moet aannemingsovereenkomst worden getekend voor de bouw van het nieuwe stadion. De woordvoerder van Feyenoord City benadrukt dat BAM en Besix nu zijn voorgesorteerd, maar dat ze volgend jaar nog wel moeten aangeven of ze de verder uitgewerkte plannen nog steeds kunnen realiseren binnen beschikbare tijd en budget. “In theorie is het ook mogelijk een andere combinatie het stadion gaat bouwen.”

Bouwplaats aan het water maakt aan voor grote prefab-elementen mogelijk

In het voorlopig ontwerp van OMA en HaskoningDHV, zitten Feyenoord fans nog net wat dichter op het veld dan in de huidige Kuip. Het ontwerp is deels transparant, deels transluscent en deels dicht. Op een betonnen onderbouw in de Nieuwe Maas komt een staalconstructie. De locatie direct aan de Maas moet de bouw vereenvoudigen. Grote geprefabriceerde elementen kunnen over water worden aangevoerd. Het ontwerp van het bewegende dakdeel is afgelopende maanden, onder druk van stijgende bouwkosten, versimpeld tot een soort regenscherm.

Reageer op dit artikel