nieuws

Kamervragen over fundering ingestorte parkeergarage

utiliteitsbouw 1712

Kamervragen over fundering ingestorte parkeergarage

De VVD en het CDA hebben Kamervragen gesteld over de fundering van de parkeergarage in Eindhoven die in mei 2017 instortte kort voor oplevering.

En weer klimmen Kamerleden in de pen met betrekking tot de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven aiport. 

Aanleiding is berichtgeving in Cobouw, waarin geoloog Jos Terken zijn vraagtekens plaats bij de fundering. Precies op de plek waar de parkeergarage instortte zou de kleilaag slapper zijn geweest.

Terken kwam tot die conclusie, nadat BAM hem had gevraagd nader onderzoek te doen naar de bodem. Bij BAM waren er na de instorting twijfels over de ondergrond en de aanpassingen die het had gemaakt in het palenplan.

Hoogleraar Simon Wijte, directeur van bureau Hageman, die voor aannemer BAM het onderzoek uitvoerde naar de instorting in Eindhoven, ziet geen verband tussen de instorting en de conclusies van Terken.

Rekenregels

Kamerleden Erik Ronnes (CDA) en Daniel Koerhuis (VVD) zijn echter nog niet overtuigd. Zij vragen de minister om opheldering. “Kan Wijte deze conclusie wel trekken?”

In de Kamer zijn al langer twijfels over de onafhankelijkheid van bureau Hageman in deze kwestie. Het bureau werd namelijk niet alleen door BAM ingeschakeld, maar ook door de minister. Met andere partijen buigt Hageman zich over de rekenregels waarmee andere gebouwen met breedplaatvloeren gecontroleerd kunnen worden op het risico van instorten.

Minister Ollongren deelt de zorgen van de Kamer niet en meent dat ze er alles aan heeft gedaan om het mogelijke probleem van dubbele petten tegen te gaan.

De Kamerleden van de VVD en het CDA vragen zich verder af in hoeverre de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de fundering heeft gekeken. En kan de minister met honderd procent zekerheid aangeven dat de fundering geen rol heeft gespeeld bij het instorten van de parkeergarage?

Reageer op dit artikel