nieuws

Bouw Pathe-bios na een jaar stilstand eindelijk weer van start

utiliteitsbouw 1347

Bouw Pathe-bios na een jaar stilstand eindelijk weer van start
De pathé-bioscoop krijgt een simpelere gevel.

Na ruim een jaar on hold te hebben gestaan, gaat de bouw van de Pathé-bioscoop in Leeuwarden binnenkort weer van start. De werkzaamheden starten begin mei, meldt de bioscoopketen maandag.

Lange tijd was het stil op het Ruiterskwartier in Leeuwarden. Doodstil. Geen bouwvakker of graafmachine was er te zien. Het enige waaraan een toevallige voorbijganger kon zien dat er bouwactiviteiten plaats hadden gevonden, was het zand, het bouwhek en een beetje bouwrommel hier en daar. Maar van een rumoerige bouwplaats was lange tijd geen sprake.

Nog dezelfde bouwer

Maar daar lijkt nu tóch, na veelvuldig onderhandeld te hebben, verandering in te komen. Pathé is er uitgekomen met het oorspronkelijke bouwteam, waar onder andere Aan de Stegge uit Goor in zit. Er is dus geen nieuw bouwbedrijf, of bouwer aangesteld voor het project.

“We hebben altijd een goed contact gehouden met de oorspronkelijke aangesloten bouwbedrijven en installateurs. Ons streven is om met die partijen onze bioscoop te realiseren”, laat Pathé desgevraagd weten.

Geen afronding naar dak

De stijgende bouwkosten worden onder andere het hoofd geboden door versimpeling van de gevel. Het nieuwe ontwerp blijft een bijzondere verschijningsvorm houden (het golft nog steeds), benadrukt Pathé, maar de afronding naar het dak is verdwenen. “Het ontwerp is iets veranderd, vooral om de bouwmethodiek iets te vergemakkelijken.”

Budget?

Of het budget ook verhoogd is, een andere manier om stijgende bouwkosten te lijf te gaan, daar wil Pathé niet op in gaan. De opdrachtgever doet geen uitspraken over de hoogte van het bouwbudget. Volgens Aan de Stegge uit Goor, die Cobouw eerder al sprak, gaat het om een budget van zo’n 20 à 25 miljoen.

Ruim een jaar stil

Volgens Pathé is er de afgelopen maanden veelvuldig overleg geweest met de gemeente, architect en andere betrokken partijen om oplossingen te vinden voor de gestegen bouwkosten. Waarom dat ruim een jaar moest duren, daar heeft de opdrachtgever maar een antwoord op: “Dit soort processen waarbij niet alleen architecten betrokken zijn, maar ook bouwondernemingen, adviseurs, installateurs en gemeente vragen veel tijd.”

Toch heeft het project in Leeuwarden een stuk langer stilgelegen dan andere projecten die in de knel zijn gekomen door de stijgende bouwkosten.

‘Betreuren vertraging’

In ieder geval is Jacques Hoendervangers, algemeen directeur van Pathé, ‘zeer verheugd’ dat de bouw weer van start gaat. “Uiteraard betreuren wij de opgelopen vertraging van dit project, maar we kijken nu samen met alle betrokken partijen met een positieve blik vooruit.”

Zeven zalen

Pathé Leeuwarden wordt gerealiseerd tussen de Stadsschouwburg en het Gerechtshof in het Ruiterskwartier. Het theater krijgt, verdeeld over twee verdiepingen, zeven zalen met circa duizend stoelen.

“De bouw van Pathé  is een goede impuls voor het gebied”, aldus Friso Douwstra, wethouder van gemeente Leeuwarden. “Daarom ben ik blij dat dit voorjaar begonnen wordt met de bouw. Leeuwarden krijgt met de komst van de bioscoop er een prachtig gebouw bij.”

Reageer op dit artikel